W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kalafior z oliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Kalafior z oliwkami

Lekko ciepły kalafior z oliwkami, kaparami i czosnkowym sosem. Świetny do mięsa z grilla.

Kraj pochodzenia: Włochy-Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kalafior
  • oliwa z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka listków świeżego tymianku
  • cytryna
  • 150 g czarnych oliwek
  • łyżka kaparków
  • ostra suszona papryczka

Kalafior z oliwkami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.
Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy na sicie i starannie osączamy. Rozkładamy kalafior na blaszce, skrapiamy oliwą, solimy i - pardon - pieprzymy. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy z pieca i lekko studzimy.
Czosnek obieramy, wkładamy do małego garnuszka z 3 łyżkami oliwy i tymiankiem.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce. Dodajemy do czosnku.
Stawiamy garnuszek na małym ogniu i gotujemy, aż czosnek będzie zupełnie miękki, ale nie zacznie się rumienić. Miksujemy w mini blenderze lub starannie rozgniatamy widelcem i mieszamy z kalafiorem.
Oliwki odcinamy od pestek i mieszamy z kalafiorem. Kaparki płuczemy na sitku, starannie osączamy i też dodajemy do kalafiora. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą suszoną papryczką i ewentualnie sokiem z cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kalafior z oliwkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: