Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kalafior-z-oliwkami

Kalafior z oliwkami

Lekko ciepły kalafior z oliwkami, kaparami i czosnkowym sosem. Świetny do mięsa z grilla.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy-Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kalafior
oliwa z oliwek
3 duże ząbki czosnku
łyżeczka listków świeżego tymianku
cytryna
150 g czarnych oliwek
łyżka kaparków
ostra suszona papryczka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.
Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy na sicie i starannie osączamy. Rozkładamy kalafior na blaszce, skrapiamy oliwą, solimy i - pardon - pieprzymy. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy z pieca i lekko studzimy.
Czosnek obieramy, wkładamy do małego garnuszka z 3 łyżkami oliwy i tymiankiem.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce. Dodajemy do czosnku.
Stawiamy garnuszek na małym ogniu i gotujemy, aż czosnek będzie zupełnie miękki, ale nie zacznie się rumienić. Miksujemy w mini blenderze lub starannie rozgniatamy widelcem i mieszamy z kalafiorem.
Oliwki odcinamy od pestek i mieszamy z kalafiorem. Kaparki płuczemy na sitku, starannie osączamy i też dodajemy do kalafiora. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą suszoną papryczką i ewentualnie sokiem z cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024