Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kalafior-po-marokansku

Kalafior po marokańsku

Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kalafior
3 łyżki masła
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
garść listków świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Kalafior dzielimy na różyczki i starannie płuczemy. Gotujemy kalafior na parze przez 10 minut (jeśli duże różyczki, to chwilę dłużej), aż będzie ugotowany, ale al dente. Na dużej patelni roztapiamy masło. Kiedy zacznie lekko skwierczeć, wsypujemy paprykę, kmin i kolendrę. Starannie mieszamy i chwilę smażymy, około pół minuty. Dodajemy kalafior i listki mięty. Mieszamy dobrze, żeby kalafior pokrył się przyprawami i smażymy przez 2-3 minuty. Podajemy na ciepło jako przystawkę albo dodatek do smażonego mięsa, sera lub jajek.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024