Przyjemna kaczka o rodowodzie dalekowschodnim, z lubianym także przez Francuzów dodatkiem ananasa. Całość smaczna i słodko-kwaśna, nieźle smakuje z ryżem lub chińskimi plackami. Odpowiednie danie na deszczową niedzielę.
Kraj pochodzenia: Francja/Daleki Wschód
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kaczka pieczona z ananasem - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kaczkę myjemy, osuszamy, usuwamy widoczny nadmiar tłuszczu z wnętrza, skórę nakłuwamy w kilkunastu miejscach ostrym widelcem.
Anyżek łamiemy w kawałki, kardamon roztłukujemy i wyjmujemy ziarenka. Anyżek, ziarenka kardamonu i nasiona kolendry mielimy w młynku do kawy na możliwie drobny proszek. Przesiewamy przez sitko (ale resztek nie wyrzucamy!) i mieszamy z miodem.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do przypraw z miodem. Dolewamy jeszcze sos sojowy, dodajemy nieco soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu i dobrze mieszamy.
Nacieramy kaczkę starannie przygotowaną mieszanką, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.
Cebulę obieramy i kroimy w kawałki, mieszamy z resztkami przypraw (czyli tym, co zostało na sitku) i wpychamy do środka kaczki.
Kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, z grubsza kroimy i też wpychamy w kaczkę od kupra strony.
Układamy kaczkę na kratce nad brytfanką i wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika. Po godzinie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kaczuszkę kolejną godzinę.
W tak zwanym międzyczasie obieramy ananas ze skóry. Kroimy pionowo na ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek, po czym kroimy każdą ćwiartkę wzdłuż na pół.
Podbieramy spod piekącej się kaczki kilka łyżek tłuszczu i wlewamy go na patelnię. Stawiamy na sporym ogniu, wkładamy kawałki ananasa i smażymy, aż będą rumiane. Lekko solimy i (pardon) pieprzymy z młynka. 15 minut przed końcem pieczenia kaczki kładziemy ananasa obok niej.
UpieczonÄ… kaczkÄ™ wyjmujemy z pieca, przykrywamy foliÄ… aluminiowÄ… i trzymamy w cieple przez co najmniej kwadrans.
W tym czasie zlewamy jak najwięcej tłuszczu z brytfanki, zaś sos, który zgromadził się pod nim, zostawiamy.
Kaczkę dzielimy na kawałki, otaczamy ananasem i skrapiamy sosem od pieczenia, po czym nie zwlekając podajemy na stół.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kaczka pieczona z ananasem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |