W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kaczka pieczona z ananasem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kaczka pieczona z ananasem

Przyjemna kaczka o rodowodzie dalekowschodnim, z lubianym także przez Francuzów dodatkiem ananasa. Całość smaczna i słodko-kwaśna, nieźle smakuje z ryżem lub chińskimi plackami. Odpowiednie danie na deszczową niedzielę.

Kraj pochodzenia: Francja/Daleki Wschód

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kaczka (oskubana i wypatroszona)
  • gwiazdka anyżku gwiazdkowego
  • 6 strączków kardamonu
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • kawałek świeżego imbiru o długości mniej więcej 5 cm
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • spora cebula
  • pęczek świeżej kolendry
  • dojrzały ananas

Kaczka pieczona z ananasem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kaczkę myjemy, osuszamy, usuwamy widoczny nadmiar tłuszczu z wnętrza, skórę nakłuwamy w kilkunastu miejscach ostrym widelcem.
Anyżek łamiemy w kawałki, kardamon roztłukujemy i wyjmujemy ziarenka. Anyżek, ziarenka kardamonu i nasiona kolendry mielimy w młynku do kawy na możliwie drobny proszek. Przesiewamy przez sitko (ale resztek nie wyrzucamy!) i mieszamy z miodem.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do przypraw z miodem. Dolewamy jeszcze sos sojowy, dodajemy nieco soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu i dobrze mieszamy.
Nacieramy kaczkę starannie przygotowaną mieszanką, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.
Cebulę obieramy i kroimy w kawałki, mieszamy z resztkami przypraw (czyli tym, co zostało na sitku) i wpychamy do środka kaczki.
Kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, z grubsza kroimy i też wpychamy w kaczkę od kupra strony.
Układamy kaczkę na kratce nad brytfanką i wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika. Po godzinie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kaczuszkę kolejną godzinę.
W tak zwanym międzyczasie obieramy ananas ze skóry. Kroimy pionowo na ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek, po czym kroimy każdą ćwiartkę wzdłuż na pół.
Podbieramy spod piekącej się kaczki kilka łyżek tłuszczu i wlewamy go na patelnię. Stawiamy na sporym ogniu, wkładamy kawałki ananasa i smażymy, aż będą rumiane. Lekko solimy i (pardon) pieprzymy z młynka. 15 minut przed końcem pieczenia kaczki kładziemy ananasa obok niej.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z pieca, przykrywamy folią aluminiową i trzymamy w cieple przez co najmniej kwadrans.
W tym czasie zlewamy jak najwięcej tłuszczu z brytfanki, zaś sos, który zgromadził się pod nim, zostawiamy.
Kaczkę dzielimy na kawałki, otaczamy ananasem i skrapiamy sosem od pieczenia, po czym nie zwlekając podajemy na stół.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kaczka pieczona z ananasem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kaczka pieczona z ananasem przepisy:

  • Kaczka pieczona z miodem Kaczka pieczona z miodem
    Długo, w niskiej temperaturze pieczona kaczka ma wiele zalet i tylko jedną wadę. Najpierw zalety: ilość składników tego dania jest minimalna, z kaczki wytapia się większość tłuszczu, skórka jest rumiana, mięso miękkie i pełne smaku. Teraz ta jedyna wada: trzeba co pół godziny (a pod koniec i częściej) polewać sosem od pieczenia. To co, zalety chyba przeważają?
  • Kaczka faszerowana, pieczona, niemiecka
    Niemcy są ekspertami w pieczeniu tłustego drobiu. Taka kaczka może być świetnym daniem sylwestrowym, zwłaszcza, że i alkoholu można pod nią wypić sporo... Podajemy z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami.
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)
    Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.
  • Pierś kaczki w sosie hoisin
    Pachnąca Dalekim Wschodem, różowa w środku pierś kaczki, w ciemnej glazurze sosu hoisin. Podajemy z makaronem sojowym i niby-azjatycką sałatką z rzodkiewką (patrz przepis).


Podziel się linkiem:




Komentarze: