W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kaczka pieczona z ananasem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kaczka pieczona z ananasem

Przyjemna kaczka o rodowodzie dalekowschodnim, z lubianym także przez Francuzów dodatkiem ananasa. Całość smaczna i słodko-kwaśna, nieźle smakuje z ryżem lub chińskimi plackami. Odpowiednie danie na deszczową niedzielę.

Kraj pochodzenia: Francja/Daleki Wschód

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kaczka (oskubana i wypatroszona)
  • gwiazdka anyżku gwiazdkowego
  • 6 strączków kardamonu
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • kawałek świeżego imbiru o długości mniej więcej 5 cm
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • spora cebula
  • pęczek świeżej kolendry
  • dojrzały ananas

Kaczka pieczona z ananasem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kaczkę myjemy, osuszamy, usuwamy widoczny nadmiar tłuszczu z wnętrza, skórę nakłuwamy w kilkunastu miejscach ostrym widelcem.
Anyżek łamiemy w kawałki, kardamon roztłukujemy i wyjmujemy ziarenka. Anyżek, ziarenka kardamonu i nasiona kolendry mielimy w młynku do kawy na możliwie drobny proszek. Przesiewamy przez sitko (ale resztek nie wyrzucamy!) i mieszamy z miodem.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do przypraw z miodem. Dolewamy jeszcze sos sojowy, dodajemy nieco soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu i dobrze mieszamy.
Nacieramy kaczkę starannie przygotowaną mieszanką, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.
Cebulę obieramy i kroimy w kawałki, mieszamy z resztkami przypraw (czyli tym, co zostało na sitku) i wpychamy do środka kaczki.
Kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, z grubsza kroimy i też wpychamy w kaczkę od kupra strony.
Układamy kaczkę na kratce nad brytfanką i wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika. Po godzinie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kaczuszkę kolejną godzinę.
W tak zwanym międzyczasie obieramy ananas ze skóry. Kroimy pionowo na ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek, po czym kroimy każdą ćwiartkę wzdłuż na pół.
Podbieramy spod piekącej się kaczki kilka łyżek tłuszczu i wlewamy go na patelnię. Stawiamy na sporym ogniu, wkładamy kawałki ananasa i smażymy, aż będą rumiane. Lekko solimy i (pardon) pieprzymy z młynka. 15 minut przed końcem pieczenia kaczki kładziemy ananasa obok niej.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z pieca, przykrywamy folią aluminiową i trzymamy w cieple przez co najmniej kwadrans.
W tym czasie zlewamy jak najwięcej tłuszczu z brytfanki, zaś sos, który zgromadził się pod nim, zostawiamy.
Kaczkę dzielimy na kawałki, otaczamy ananasem i skrapiamy sosem od pieczenia, po czym nie zwlekając podajemy na stół.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kaczka pieczona z ananasem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: