Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kaczka-pieczona-z-ananasem

Kaczka pieczona z ananasem

Przyjemna kaczka o rodowodzie dalekowschodnim, z lubianym także przez Francuzów dodatkiem ananasa. Całość smaczna i słodko-kwaśna, nieźle smakuje z ryżem lub chińskimi plackami. Odpowiednie danie na deszczową niedzielę.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja/Daleki Wschód

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kaczka (oskubana i wypatroszona)
gwiazdka anyżku gwiazdkowego
6 strączków kardamonu
łyżeczka nasion kolendry
3 łyżki płynnego miodu
kawałek świeżego imbiru o długości mniej więcej 5 cm
2 łyżki sosu sojowego
spora cebula
pęczek świeżej kolendry
dojrzały ananas

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kaczkę myjemy, osuszamy, usuwamy widoczny nadmiar tłuszczu z wnętrza, skórę nakłuwamy w kilkunastu miejscach ostrym widelcem.
Anyżek łamiemy w kawałki, kardamon roztłukujemy i wyjmujemy ziarenka. Anyżek, ziarenka kardamonu i nasiona kolendry mielimy w młynku do kawy na możliwie drobny proszek. Przesiewamy przez sitko (ale resztek nie wyrzucamy!) i mieszamy z miodem.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do przypraw z miodem. Dolewamy jeszcze sos sojowy, dodajemy nieco soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu i dobrze mieszamy.
Nacieramy kaczkę starannie przygotowaną mieszanką, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.
Cebulę obieramy i kroimy w kawałki, mieszamy z resztkami przypraw (czyli tym, co zostało na sitku) i wpychamy do środka kaczki.
Kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, z grubsza kroimy i też wpychamy w kaczkę od kupra strony.
Układamy kaczkę na kratce nad brytfanką i wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika. Po godzinie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kaczuszkę kolejną godzinę.
W tak zwanym międzyczasie obieramy ananas ze skóry. Kroimy pionowo na ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek, po czym kroimy każdą ćwiartkę wzdłuż na pół.
Podbieramy spod piekącej się kaczki kilka łyżek tłuszczu i wlewamy go na patelnię. Stawiamy na sporym ogniu, wkładamy kawałki ananasa i smażymy, aż będą rumiane. Lekko solimy i (pardon) pieprzymy z młynka. 15 minut przed końcem pieczenia kaczki kładziemy ananasa obok niej.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z pieca, przykrywamy folią aluminiową i trzymamy w cieple przez co najmniej kwadrans.
W tym czasie zlewamy jak najwięcej tłuszczu z brytfanki, zaś sos, który zgromadził się pod nim, zostawiamy.
Kaczkę dzielimy na kawałki, otaczamy ananasem i skrapiamy sosem od pieczenia, po czym nie zwlekając podajemy na stół.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024