W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kacza wątróbka z sherry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Kacza wątróbka z sherry

Danie kanoniczne z gatunku tapas, pochodzące z samej hiszpańskiej stolicy. Jeśli kacza wątróbka jest absolutnie nieosiągalna, możemy użyć wątróbki z kurczaka, choć w imię wierności tradycji, postarajmy się jednak o kaczą.

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Madryt

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g świeżej kaczej wątróbki z kaczki (kurczaka)
  • 225 ml (niepełna szklanka) dobrego słodkiego sherry (najlepiej Pedro Ximenez
  • ale z braku laku może być coś mniej szlachetnego...)
  • gruba sól

Kacza wątróbka z sherry - Opis przyrządzania:

Wątróbkę obieramy z błon, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy mięso w 4 cienkie plastry - jeśli używamy wątróbek z kurczaka, zostawiamy je w całości. Do garnuszka wlewamy sherry i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy i gotujemy, aż sherry zredukuje się do postaci gęstego, lepkiego syropu. Zdejmujemy z ognia. Dużą teflonową patelnię stawiamy na ogniu. Kiedy patelnia będzie gorąca, smażymy w niej wątróbkę - bez tłuszczu, około minutę z każdej strony (całe kurze wątróbki smażymy chwilę dłużej), na lekko rumiano. Przekładamy na ogrzane talerze, polewamy syropem z sherry i solimy, najlepiej grubą solą. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kacza wątróbka z sherry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kacza wątróbka z sherry przepisy:

  • Cielęca wątróbka z zielonym pieprzem
    To zdecydowanie jedno z moich najulubieńszych dań. Lubię cielęcą wątróbkę, lubię charakterystyczny smak zielonego pieprzu, lubię sos od smażenia - słodko-kwaśno-pikantny... Taka wątróbka najlepsza jest z kremowym piure z ziemniaków.
  • Cielęca wątróbka z szałwią
    Różowe w środku plastry cielęcej wątróbki w intensywnym sosie z czerwonego wina z szałwią. Szybkie i bardzo smaczne danie, które podajemy z ziemniaczanym piure - choć równie dobre jest z chrupiącą bagietką.
  • Najlepsza możliwa cielęca wątróbka Najlepsza możliwa cielęca wątróbka
    Najprostszy chwyt - łagodna wątróbka, słodka cebulka i kwaśne jabłka dla kontrastu - a działa niezawodnie! Nie da się ukryć, że najlepsza jest wątróbka cielęca i że smażymy ją na prawdziwym maśle. Dużo pieprzu i gotowe!
  • Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza
    Szalenie wytworna przystawka z gatunku "verrines", czyli małych dań podawanych w kieliszkach lub innych szklanych małych formach. Jest to bardzo prosty sposób na podanie gościom czegoś skromnego i nieskomplikowanego w elegancki i imponujący sposób.
  • Fegatini
    Absolutnie klasyczne crostini z niezbyt gęstym pasztetem z wątróbek i kaparów. Absolutnie doskonałe.




Podziel się linkiem:


Komentarze: