Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jogurtowy-krem-z-owocami

Jogurtowy krem z owocami

Doskonały owocowy deser na upalne popołudnie. Owoce kombinujemy ze sobą w różnych zestawach: dobrze sprawdza się na przykład rabarbar z truskawkami, maliny z jagodami i jeżynami (wersja leśna) albo wiśnie z wielokolorowymi porzeczkami. Genialnym zestawem są też dojrzałe brzoskwinie z malinami.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kg) różnych letnich owoców
100 g cukru
szklanka (250 ml) śmietanki kremówki
300 g greckiego jogurtu naturalnego
brązowy cukier do posypania

Opis przyrządzania:
Owoce przebieramy, te, które trzeba wypestkować – wypestkowujemy, zaś te, które są duże – kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy owoce do garnka, dosypujemy cukier i stawiamy na małym ogniu na 3 do 5 minut, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Jeśli chodzi o zestaw brzoskwiniowo-malinowy, to podgrzewamy tylko brzoskwinie, a maliny dodajemy do nich dopiero, gdy te pierwsze wystygną, żeby się nie rozpaćkały. Owoców w garnku nie mieszamy, tylko przesuwamy po dnie kilka razy drewnianą łyżką - inaczej rozgotują się na paćkę, a nie o to chodzi. Przekładamy owoce na głęboki półmisek (ten, w którym chcemy deser podać na stół) i zostawiamy do zupełnego wystygnięcia. Teraz ubijamy śmietankę na sztywno Mieszamy ją z jogurtem. Miksturę śmietanowo-jogurtową rozkładamy równomiernie na owocach tak, by pokryła je zupełnie i sięgała do brzegów naczynia. Wygładzamy powierzchnię, przykrywamy folią plastikową i wstawiamy półmisek do lodówki na co najmniej dwie godziny. Teraz krem możemy posypać miałkim ciemnobrązowym cukrem (muscovado) i wstawić na trzy godziny do lodówki. Po tym czasie cukier rozpuści się w kałużę pysznego ciemnobrązowego sosu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024