Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jeszcze-jedno-ceviche-wytrawne
Jeszcze jedno ceviche, wytrawne
Rzeczywiście mocno wytrawna zakąska o korzeniach południowoamerykańskich. Sok z limetki i alkohol ścinają białko w surowej rybie, nadając jej nie tylko smak, ale i zmieniając konsystencję. Odsączone z marynaty kawałeczki dorady podajemy na listkach sałaty.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 g filetów z dorady
2 limetki
łyżeczka ziaren zielonego pieprzu z zalewy
łyżka czystej wódki
sałata oraz listki kolendry do podania
Opis przyrządzania:
Z dorady zdejmujemy skórę i przeglądamy mięso pod kątem ewentualnie pozostałych ości - jeśli takie się objawią, usuwamy je pęsetką. Rybę myjemy i starannie osuszamy. Kroimy w nieduże cienkie plasterki i wkładamy je do szklanego naczynia.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej limetki ścieramy skórkę (tylko zieloną część), z obu wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do ryby.
Odcedzone z zalewy ziarenka pieprzu lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do ryby.
Dolewamy wódkę i wszystko starannie mieszamy. Przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Tuż przed podaniem osączamy rybkę z marynaty i solimy. Rozkładamy na listkach sałaty i posypujemy listkami kolendry.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024