Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jesienny-sos-do-gorzkich-salat

Jesienny sos do gorzkich sałat

Słodko-pikantny dressing, czyli sos, do sałat takich, jak endywia, cykoria czy radicchio (na końcu przepisu znajdziecie kilka propozycji). Idealny na nadciągającą jesień.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: duża miska sałaty

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 łyżek oliwy
łyżka octu z sherry
2 łyżki syropu klonowego
łyżka dobrej pełnoziarnistej musztardy

Opis przyrządzania:
Wszystkie składniki wkładamy lub wlewamy do słoiczka, dodajemy ciut soli i sporo pieprzu. Słoiczek starannie zakręcamy i wstrząsamy nim tak długo, aż powstanie jednolity sos.
Sosem polewamy np. listki radicchio i endywii, wymieszane z plastrami gruszki i świeżymi orzechami włoskimi. Albo cykorię, rukolę, jabłko z czerwoną skórką i cienko poszatkowany koper włoski. Albo endywię, musztardowiec, wysmażony na chrupko bekon i kostki gruyera. Albo sałatę frisee, sałatę rzymską i radicchio, świeże figi i kozi ser.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024