Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jesienna-salatka-z-dyni-z-cynamonem

Jesienna sałatka z dyni z cynamonem

Maghrebska w charakterze sałatka, sezonowy dodatek do dań z (równie sezonowej) dziczyzny. Najlepsze dynie do gotowania to nie te, z których robimy halloweenowe latarnie - znacznie lepsza będzie odmiana Hokkaido lub dynia piżmowa (butternut).

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Afryka Północna

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) dyni o mocno pomarańczowym miąższu
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
garść świeżej mięty
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżka melasy z granatów (Melasa z granatów)

Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy nasion wraz z włóknistym wnętrzem. Miąższ dyni kroimy w cienkie zgrabne plasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub ciężkim nożem rozgniatamy na piure.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą wkładamy połowę dyniowych plasterków i smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Tuż pod koniec smażenia dodajemy połowę czosnku i smażymy jeszcze chwilkę, żeby stracił smak surowości.
Usmażoną dynię przekładamy na ładny półmisek, zaś całą operację powtarzamy z resztą surowych plasterków.
Miętę opłukujemy i osuszamy, kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w cieniutkie paski i posypujemy nimi dynię na półmisku.
Oprószamy sałatkę cynamonem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Skrapiamy melasą z granatów i delikatnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej, ozdobioną pozostawionymi w tym celu listkami mięty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024