Doskonała wschodnia marynata do szaszłyczków yakitori z kurczaka. Możemy też w niej zamarynować łososia.
Kraj pochodzenia: Japonia
Liczba porcji: na 800 g mięsa
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Japońska marynata z imbirem - Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Do garnka wlewamy sos sojowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, olej sezamowy, sake i cukier. Zagotowujemy (mieszając, żeby cukier się rozpuścił), po czym zmniejszamy ogień i gotujemy marynatę przez 10 minut. Przecedzamy przez gęste sitko. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną marynatą polewamy mięso lub rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W czasie marynowania mięso kilka razy przewracamy, żeby równo przechodziło smakiem przypraw.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Japońska marynata z imbirem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |