W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Japońska marynata z imbirem

Sosy

Japońska marynata z imbirem

Doskonała wschodnia marynata do szaszłyczków yakitori z kurczaka. Możemy też w niej zamarynować łososia.

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: na 800 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru długości 3 cm
  • 300 ml sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 150 ml sake
  • 150 g brązowego cukru

Japońska marynata z imbirem - Opis przyrządzania:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Do garnka wlewamy sos sojowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, olej sezamowy, sake i cukier. Zagotowujemy (mieszając, żeby cukier się rozpuścił), po czym zmniejszamy ogień i gotujemy marynatę przez 10 minut. Przecedzamy przez gęste sitko. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną marynatą polewamy mięso lub rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W czasie marynowania mięso kilka razy przewracamy, żeby równo przechodziło smakiem przypraw.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Japońska marynata z imbirem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: