Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Japonska-marynata-z-imbirem
Japońska marynata z imbirem
Doskonała wschodnia marynata do szaszłyczków yakitori z kurczaka. Możemy też w niej zamarynować łososia.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Japonia
Liczba porcji: na 800 g mięsa
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cebula średniej wielkości
3 ząbki czosnku
korzeń imbiru długości 3 cm
300 ml sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego
150 ml sake
150 g brązowego cukru
Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Do garnka wlewamy sos sojowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, olej sezamowy, sake i cukier. Zagotowujemy (mieszając, żeby cukier się rozpuścił), po czym zmniejszamy ogień i gotujemy marynatę przez 10 minut. Przecedzamy przez gęste sitko. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną marynatą polewamy mięso lub rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W czasie marynowania mięso kilka razy przewracamy, żeby równo przechodziło smakiem przypraw.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024