Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Japonska-marynata-z-imbirem

Japońska marynata z imbirem

Doskonała wschodnia marynata do szaszłyczków yakitori z kurczaka. Możemy też w niej zamarynować łososia.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: na 800 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula średniej wielkości
3 ząbki czosnku
korzeń imbiru długości 3 cm
300 ml sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego
150 ml sake
150 g brązowego cukru

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Do garnka wlewamy sos sojowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, olej sezamowy, sake i cukier. Zagotowujemy (mieszając, żeby cukier się rozpuścił), po czym zmniejszamy ogień i gotujemy marynatę przez 10 minut. Przecedzamy przez gęste sitko. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną marynatą polewamy mięso lub rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W czasie marynowania mięso kilka razy przewracamy, żeby równo przechodziło smakiem przypraw.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024