W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka z grzybami w kokilkach

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Jajka z grzybami w kokilkach

Bardzo eleganckie małe danie, na przykład na "gościowe" śniadanie. W dodatku robi się je szybko i choć trzeba podać na stół prosto z piekarnika, wszystko można przygotować wcześniej.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 szalotki
  • 150 g grzybów (pieczarki
  • podgrzybki
  • prawdziwki)
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • masło do smarowania miseczek
  • 4 jajka

Jajka z grzybami w kokilkach - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Grzyby czyścimy i kroimy w małe kawałki. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki oraz grzyby i dusimy na małym ogniu mniej więcej pół godziny – chodzi o to, żeby wyparowała zawarta w grzybach woda, a ich smak się skoncentrował. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Do masy grzybowej dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. 4 żaroodporne miseczki o średnicy 7-8 cm smarujemy masłem i rozdzielamy między nie grzyby, lekko ugniatając. Teraz do każdej miseczki wbijamy duże jajko, a na jego wierzch ostrożnie, żeby nie przebić żółtka, kładziemy pół łyżki kwaśnej śmietany. Wstawiamy miseczki do formy do pieczenia (ma mieć co najmniej 5 cm głębokości) i nalewamy naokoło nich tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości miseczek Wstawiamy formę (wraz z wodą i miseczkami) do piekarnika – najłatwiej zrobić to tak, że najpierw wstawiamy formę z miseczkami do pieca i dopiero wtedy nalewamy wrzątek. Pieczemy jajka 15-18 minut i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka z grzybami w kokilkach: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jajka z grzybami w kokilkach przepisy:

  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...
  • Omlet z ricottą nr 2
    Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.
  • Grzyby po węgiersku (w każdym razie z papryką)
    Prawdziwy wegetariański gulasz - grzyby dusimy w sosie śmietanowym i zawiesistym, z dodatkiem dobrej węgierskiej mielonej papryki. Z kaszą gryczaną i buraczkami nadają się nawet na niedzielny obiad, ale naprawdę najlepsze są z dodatkiem małych kładzionych kluseczek.
  • Suflet z gruyera dwa razy pieczony
    Suflet dwa razy pieczony jest bezcennym wynalazkiem nowoczesnej kuchni. Ma wprawdzie trochę inną konsystencję, niż tradycyjny suflet, za to jest równie atrakcyjny i luksusowy, a da się go zrobić wcześniej (i dopiero tuż przed podaniem upiec po raz drugi), no i zawsze się udaje. Naprawdę.
  • Tarta z kurkami i prawdziwkami
    Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.




Podziel się linkiem:


Komentarze: