Bardzo eleganckie małe danie, na przykład na "gościowe" śniadanie. W dodatku robi się je szybko i choć trzeba podać na stół prosto z piekarnika, wszystko można przygotować wcześniej.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jajka z grzybami w kokilkach - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Grzyby czyÅ›cimy i kroimy w maÅ‚e kawaÅ‚ki. W rondelku rozgrzewamy Å‚yżkÄ™ masÅ‚a. Wrzucamy szalotki oraz grzyby i dusimy na maÅ‚ym ogniu mniej wiÄ™cej pół godziny – chodzi o to, żeby wyparowaÅ‚a zawarta w grzybach woda, a ich smak siÄ™ skoncentrowaÅ‚. Doprawiamy solÄ…, Å›wieżo zmielonym czarnym pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ… do smaku. Do masy grzybowej dodajemy Å‚yżkÄ™ kwaÅ›nej Å›mietany i dokÅ‚adnie mieszamy. 4 żaroodporne miseczki o Å›rednicy 7-8 cm smarujemy masÅ‚em i rozdzielamy miÄ™dzy nie grzyby, lekko ugniatajÄ…c. Teraz do każdej miseczki wbijamy duże jajko, a na jego wierzch ostrożnie, żeby nie przebić żółtka, kÅ‚adziemy pół Å‚yżki kwaÅ›nej Å›mietany. Wstawiamy miseczki do formy do pieczenia (ma mieć co najmniej 5 cm gÅ‚Ä™bokoÅ›ci) i nalewamy naokoÅ‚o nich tyle wrzÄ…cej wody, aby siÄ™gaÅ‚a do poÅ‚owy wysokoÅ›ci miseczek Wstawiamy formÄ™ (wraz z wodÄ… i miseczkami) do piekarnika – najÅ‚atwiej zrobić to tak, że najpierw wstawiamy formÄ™ z miseczkami do pieca i dopiero wtedy nalewamy wrzÄ…tek. Pieczemy jajka 15-18 minut i podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Jajka z grzybami w kokilkach: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |