Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-z-grzybami-w-kokilkach

Jajka z grzybami w kokilkach

Bardzo eleganckie małe danie, na przykład na "gościowe" śniadanie. W dodatku robi się je szybko i choć trzeba podać na stół prosto z piekarnika, wszystko można przygotować wcześniej.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 szalotki
150 g grzybów (pieczarki
podgrzybki
prawdziwki)
gałka muszkatołowa
łyżka masła
łyżka kwaśnej śmietany
masło do smarowania miseczek
4 jajka

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Grzyby czyścimy i kroimy w małe kawałki. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki oraz grzyby i dusimy na małym ogniu mniej więcej pół godziny – chodzi o to, żeby wyparowała zawarta w grzybach woda, a ich smak się skoncentrował. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Do masy grzybowej dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. 4 żaroodporne miseczki o średnicy 7-8 cm smarujemy masłem i rozdzielamy między nie grzyby, lekko ugniatając. Teraz do każdej miseczki wbijamy duże jajko, a na jego wierzch ostrożnie, żeby nie przebić żółtka, kładziemy pół łyżki kwaśnej śmietany. Wstawiamy miseczki do formy do pieczenia (ma mieć co najmniej 5 cm głębokości) i nalewamy naokoło nich tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości miseczek Wstawiamy formę (wraz z wodą i miseczkami) do piekarnika – najłatwiej zrobić to tak, że najpierw wstawiamy formę z miseczkami do pieca i dopiero wtedy nalewamy wrzątek. Pieczemy jajka 15-18 minut i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024