Klasyczny sposób gotowania jajek na miękko, ale bez skorupek. Jajka, których użyjemy, powinny być jak najświeższe.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Jajka w koszulkach - Opis przyrzÄ…dzania:
W szerokim, dość płaskim rondlu zagotowujemy wodę z łyżką octu. Zmniejszamy ogień tak, by woda ledwo bąbelkowała.
Jajka roztłukujemy i wpuszczamy do wody tuż nad jej powierzchnią. Białko natychmiast zacznie się ścinać w długie białe "włosy".
Gotujemy jajka 3-4 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową, osączamy na ściereczce i przycinamy białkowe "włosy".
Jeśli chcemy jajka ugotować zawczasu i odgrzać je potem w sosie, gotujemy jajka tylko 3 minuty, po czym natychmiast przekładamy je do miski z wodą i kilkoma kostkami lodu. Chodzi o to, żeby jajka natychmiast przestały się gotować.
Kiedy jajka będą zimne, osączamy je z wody, przekładamy na głęboki talerz i trzymamy w lodówce do czasu podania
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Jajka w koszulkach: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |