W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka w koszulkach

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach

Klasyczny sposób gotowania jajek na miękko, ale bez skorupek. Jajka, których użyjemy, powinny być jak najświeższe.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • jajka
  • ocet

Jajka w koszulkach - Opis przyrządzania:

W szerokim, dość płaskim rondlu zagotowujemy wodę z łyżką octu. Zmniejszamy ogień tak, by woda ledwo bąbelkowała.
Jajka roztłukujemy i wpuszczamy do wody tuż nad jej powierzchnią. Białko natychmiast zacznie się ścinać w długie białe "włosy".
Gotujemy jajka 3-4 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową, osączamy na ściereczce i przycinamy białkowe "włosy".
Jeśli chcemy jajka ugotować zawczasu i odgrzać je potem w sosie, gotujemy jajka tylko 3 minuty, po czym natychmiast przekładamy je do miski z wodą i kilkoma kostkami lodu. Chodzi o to, żeby jajka natychmiast przestały się gotować.
Kiedy jajka będą zimne, osączamy je z wody, przekładamy na głęboki talerz i trzymamy w lodówce do czasu podania

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka w koszulkach: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jajka w koszulkach przepisy:

  • Jajka po wiedeńsku (w szklance)
    Zdecydowanie moje ulubione jajka. Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej musztardy, ale nie jest to konieczne.
  • Jajka mollet
    Takie jajka - "półtwarde" - możemy podać na gorąco w sosie chrzanowym, szczypiorkowym, koperkowym, pomidorowym (the sky is the limit) albo na zimno na sałacie lub - po francusku - w galarecie.
  • Jajecznica ze smardzami
    Bardzo luksusowa jajecznica - może na noworoczny poranek?
  • Grzanka z twardzioszkami i jajkiem w koszulce
    Przyjemne danie dla dwojga - grube kromki bułki smażymy na rumiano, a na nich kładziemy uduszone, wonne grzybki i jajko w koszulce... Żółtko rozlewa się w apetyczny sosik... Aha - twardzioszki to te małe, pięknie pachnące grzybki, które rosną w trawie jeden za drugim, całymi rzędami. Żeby nie było nieporozumień: po łacinie to Marasmius oreades!
  • Ciepła sałata z zielonych szparagów
    Majowe danie kolacyjne lub elegancka przystawka na uroczysty wiosenny obiad.




Podziel się linkiem:


Komentarze: