Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-w-koszulkach

Jajka w koszulkach

Klasyczny sposób gotowania jajek na miękko, ale bez skorupek. Jajka, których użyjemy, powinny być jak najświeższe.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
jajka
ocet

Opis przyrządzania:
W szerokim, dość płaskim rondlu zagotowujemy wodę z łyżką octu. Zmniejszamy ogień tak, by woda ledwo bąbelkowała.
Jajka roztłukujemy i wpuszczamy do wody tuż nad jej powierzchnią. Białko natychmiast zacznie się ścinać w długie białe "włosy".
Gotujemy jajka 3-4 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową, osączamy na ściereczce i przycinamy białkowe "włosy".
Jeśli chcemy jajka ugotować zawczasu i odgrzać je potem w sosie, gotujemy jajka tylko 3 minuty, po czym natychmiast przekładamy je do miski z wodą i kilkoma kostkami lodu. Chodzi o to, żeby jajka natychmiast przestały się gotować.
Kiedy jajka będą zimne, osączamy je z wody, przekładamy na głęboki talerz i trzymamy w lodówce do czasu podania

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024