Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-mollet

Jajka mollet

Takie jajka - "półtwarde" - możemy podać na gorąco w sosie chrzanowym, szczypiorkowym, koperkowym, pomidorowym (the sky is the limit) albo na zimno na sałacie lub - po francusku - w galarecie.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
jajka

Opis przyrządzania:
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W garnku zagotowujemy wodę. Każde jajko nakłuwamy specjalnym przyrządem lub grubą igłą na środku podstawy - czyli szerszej części jajka. Dzięki temu przebijamy pęcherzyk powietrza, który jest w tym miejscu. Cały zabieg wprawdzie nie wyklucza zupełnie pęknięcia jajka przy gotowaniu, ale zmniejsza ryzyko. Jajka kładziemy na łyżkę i delikatnie wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 5-6 minut, po czym jajka wyjmujemy łyżką i natychmiast wkładamy pod strumień zimnej wody. Zostawiamy je w tej zimnej wodzie aż do wystygnięcia. Jajka ostrożnie obieramy ze skorupek - uwaga, żeby nie przebić białka!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024