Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-i-szparagi-w-sosie-curry

Jajka i szparagi w sosie curry

Do tego wiosennego dania potrzebujemy tylko czubki zielonych szparagów - resztę możemy zużyć do zupy lub risotta.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 jajek
16 zielonych szparagów
2 łyżki masła plus 40 g (do sosu)
40 g mąki
2 szklanki (1/2 litra) mleka
curry w proszku
gałka muszkatołowa
2 łyżki gęstej śmietany

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Jajka nakłuwamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy garnek na ogniu i gotujemy jajka przez 8 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka wstawiamy pod strumień zimnej wody, a gdy się już ochłodzą, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy wzdłuż na pół i układamy żółtkami do góry w płaskim żaroodpornym naczyniu. Szparagom odcinamy czubki (główka i 5 cm łodyżki). Płuczemy je i osuszamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy czubki szparagów i smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż zmiękną. W ciężkim rondlu roztapiamy na małym ogniu 40 g masła. Dodajemy mąkę i szybko i starannie mieszamy na gładką masę, nie pozwalając mące się zarumienić. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy mleko. Gotujemy sos przez 5 minut na małym ogniu, po czym dodajemy łyżkę proszku curry. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy śmietanę i starannie mieszamy. Sosem polewamy jajka, a na wierzch kładziemy czubki szparagów, lekko wciskając je w sos. Ostatnią łyżkę masła dzielimy na małe kawałeczki i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy pod nagrzany opiekacz na kilka minut, aż sos zacznie bąblować i lekko się rumienić. Podajemy z młodymi ziemniakami lub ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024