W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka faszerowane po polsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Jajka faszerowane po polsku

Jajka faszerowane po polsku

Tylko w polskiej kuchni spotkałam się z takim daniem: jajka na twardo posiekane z ziołami nakłada się z powrotem do skorupek i odsmaża na maśle. Coś pysznego!

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 Å‚yżki siekanego szczypiorku
  • 2 Å‚yżki siekanej natki
  • 3 Å‚yżki siekanego koperku
  • Å‚yżka-dwie kwaÅ›nej Å›mietany
  • tarta buÅ‚ka
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a

Jajka faszerowane po polsku - Opis przyrzÄ…dzania:

Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu (żeby jajka się nie tłukły) przez 8 minut. Gasimy ogień i trzymamy jeszcze jajka w gorącej wodzie przez 5-10 minut, po czym studzimy, zalewając zimną wodą.
Każde jajko kroimy - wraz ze skorupką! - wzdłuż na pół. Musimy to zrobić dużym, ciężkim nożem i działać zdecydowanie - na brzegach skorupka i tak się ponadłamuje, ale to nic nie szkodzi. Ważne, żeby połówki były w miarę całe.
Środek jajek wydłubujemy do miski, skorupki odkładamy na bok.
Jajka albo bardzo drobno siekamy, albo miksujemy w malakserze (ale nie na paćkę, tylko tyle, żeby były drobno posiekane). Mieszamy z ziołami i dodajemy śmietanę - najpierw łyżkę, a jeżeli masa się nie będzie kleić, to drugą. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku, po czym bardzo starannie mieszamy.
Masę jajeczną nakładamy do odłożonych skorupek i wyrównujemy wierzch.
Na talerz wsypujemy kilka łyżek tartej bułki. Każdą połówkę jajka maczamy w bułce - oczywiście tą "jajeczną" stroną - ostrożnie odwracając, żeby nie zgubić nadzienia.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy połówki jajek, tartą bułką do dołu i smażymy na średnio małym ogniu, aż bułka się ładnie przyrumieni.
Podajemy na ciepło, z sałatą i rzodkiewkami. Doskonały dodatek do zupy szczawiowej!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka faszerowane po polsku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: