Tylko w polskiej kuchni spotkałam się z takim daniem: jajka na twardo posiekane z ziołami nakłada się z powrotem do skorupek i odsmaża na maśle. Coś pysznego!
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jajka faszerowane po polsku - Opis przyrzÄ…dzania:
Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu (żeby jajka się nie tłukły) przez 8 minut. Gasimy ogień i trzymamy jeszcze jajka w gorącej wodzie przez 5-10 minut, po czym studzimy, zalewając zimną wodą.
Każde jajko kroimy - wraz ze skorupką! - wzdłuż na pół. Musimy to zrobić dużym, ciężkim nożem i działać zdecydowanie - na brzegach skorupka i tak się ponadłamuje, ale to nic nie szkodzi. Ważne, żeby połówki były w miarę całe.
Środek jajek wydłubujemy do miski, skorupki odkładamy na bok.
Jajka albo bardzo drobno siekamy, albo miksujemy w malakserze (ale nie na paćkę, tylko tyle, żeby były drobno posiekane). Mieszamy z ziołami i dodajemy śmietanę - najpierw łyżkę, a jeżeli masa się nie będzie kleić, to drugą. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku, po czym bardzo starannie mieszamy.
Masę jajeczną nakładamy do odłożonych skorupek i wyrównujemy wierzch.
Na talerz wsypujemy kilka łyżek tartej bułki. Każdą połówkę jajka maczamy w bułce - oczywiście tą "jajeczną" stroną - ostrożnie odwracając, żeby nie zgubić nadzienia.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy połówki jajek, tartą bułką do dołu i smażymy na średnio małym ogniu, aż bułka się ładnie przyrumieni.
Podajemy na ciepło, z sałatą i rzodkiewkami. Doskonały dodatek do zupy szczawiowej!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Jajka faszerowane po polsku: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |