Solidne mięsne danie z pięknie pachnącym sosem. Wbrew włoskim zwyczajom podajemy je z piure ziemniaczanym.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jagnięcina duszona z rozmarynem - Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Rozmaryn myjemy i osuszamy, obrywamy "igły". Mąkę wsypujemy na talerz, dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy. W przyprawionej mące obtaczamy plastry mięsa, strząsając nadmiar. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorąca wkładamy mięso i obsmażamy z obu stron na rumiano. Dolewamy wywar, a kiedy się zagotuje, dorzucamy cebulę i rozmaryn. Wszystko jeszcze raz solimy i (pardon) pieprzymy, dolewamy białe wino i zostawiamy patelnię na małym ogniu na godzinkę. Co jakiś czas sprawdzamy, czy się nie przypala - jeśli trzeba, dolewamy nieco wody. Kiedy mięso jest miękkie, przekładamy je na ogrzane talerze i polewamy sosem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Jagnięcina duszona z rozmarynem: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |