W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jagnięcina duszona z rozmarynem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Jagnięcina duszona z rozmarynem

Solidne mięsne danie z pięknie pachnącym sosem. Wbrew włoskim zwyczajom podajemy je z piure ziemniaczanym.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 plastry jagnięciny z udźca (do 200 g każdy)
  • średniej wielkości cebula
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść mąki
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml (niepełna szklanka) wywaru z cielęciny lub jagnięciny
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Jagnięcina duszona z rozmarynem - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Rozmaryn myjemy i osuszamy, obrywamy "igły". Mąkę wsypujemy na talerz, dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy. W przyprawionej mące obtaczamy plastry mięsa, strząsając nadmiar. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorąca wkładamy mięso i obsmażamy z obu stron na rumiano. Dolewamy wywar, a kiedy się zagotuje, dorzucamy cebulę i rozmaryn. Wszystko jeszcze raz solimy i (pardon) pieprzymy, dolewamy białe wino i zostawiamy patelnię na małym ogniu na godzinkę. Co jakiś czas sprawdzamy, czy się nie przypala - jeśli trzeba, dolewamy nieco wody. Kiedy mięso jest miękkie, przekładamy je na ogrzane talerze i polewamy sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Jagnięcina duszona z rozmarynem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jagnięcina duszona z rozmarynem przepisy:

  • Tagliatelle z sosem z kaczki
    Bardzo świąteczna pasta, z eleganckim sosem z kaczych nóżek z pomarańczą i warzywami. Podajemy jako pierwsze danie uroczystej kolacji we włoskim stylu.
  • Jagnięcina z gremolatą
    Moje ulubione kotleciki z włoskim sosem gremolata - ten klasyczny sos z natki, czosnku i cytryny tradycyjnie podaje się do osso buco, ale na jagnięcinie też się doskonale sprawdza.
  • Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
  • Duszona jagnięcina z Lancashire
    Potrawa z zachodniej Anglii, klasyczna i z długą historią. Tradycyjnie do mięsa dodaje się ostrygi - niegdyś jadło biedaków - lub nerki baranie dla zaostrzenia smaku. Nasza wersja jest skromniejsza, można powiedzieć czysta w formie i treści, z wyraźnym smakiem jagnięciny i ziemniaków.
  • Pieczona makrela z musztardowym sosem
    Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...




Podziel się linkiem:


Komentarze: