Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jagniecina-duszona-z-rozmarynem

Jagnięcina duszona z rozmarynem

Solidne mięsne danie z pięknie pachnącym sosem. Wbrew włoskim zwyczajom podajemy je z piure ziemniaczanym.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 plastry jagnięciny z udźca (do 200 g każdy)
średniej wielkości cebula
3 gałązki świeżego rozmarynu
garść mąki
oliwa z oliwek
200 ml (niepełna szklanka) wywaru z cielęciny lub jagnięciny
100 ml białego wytrawnego wina

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Rozmaryn myjemy i osuszamy, obrywamy "igły". Mąkę wsypujemy na talerz, dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy. W przyprawionej mące obtaczamy plastry mięsa, strząsając nadmiar. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorąca wkładamy mięso i obsmażamy z obu stron na rumiano. Dolewamy wywar, a kiedy się zagotuje, dorzucamy cebulę i rozmaryn. Wszystko jeszcze raz solimy i (pardon) pieprzymy, dolewamy białe wino i zostawiamy patelnię na małym ogniu na godzinkę. Co jakiś czas sprawdzamy, czy się nie przypala - jeśli trzeba, dolewamy nieco wody. Kiedy mięso jest miękkie, przekładamy je na ogrzane talerze i polewamy sosem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024