Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jablka-z-syropem-klonowym
Jabłka z syropem klonowym
Jabłka to się piecze chyba w każdym kraju, w którym rosną jabłonie. Mało które danie tak podnosi na duchu, jak słodkie, miękkie jabłka prosto z pieca. Możemy uznać, że dodatek syropu klonowego i żurawin sytuuje ten przepis w kręgu kultury kanadyjskiej...
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Kanada
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 renety
50 g suszonych żurawin
2 łyżki soku z cytryny
250 ml (szklanka) soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego w sokowirówce)
125 ml (pół szklanki) syropu klonowego
trochę mielonego cynamonu
masło
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Jabłka myjemy i wycinamy im gniazda nasienne (ostrym nożem lub specjalnym przyrządem do wydrążania jabłek). Puste miejsce wypełniamy suszonymi żurawinami. Stawiamy jabłka pionowo w dość głębokim żaroodpornym naczyniu.
W miseczce mieszamy sok z cytryny, sok jabłkowy, syrop klonowy i szczyptę cynamonu. Polewamy jabłka. Na każdym kładziemy kawałeczek masła. Naczynie z jabłkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse. Co jakiś czas polewamy jabłka sokiem, w którym się pieką.
Podajemy na gorąco lub ciepło.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024