Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jablka-z-syropem-klonowym

Jabłka z syropem klonowym

Jabłka to się piecze chyba w każdym kraju, w którym rosną jabłonie. Mało które danie tak podnosi na duchu, jak słodkie, miękkie jabłka prosto z pieca. Możemy uznać, że dodatek syropu klonowego i żurawin sytuuje ten przepis w kręgu kultury kanadyjskiej...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 renety
50 g suszonych żurawin
2 łyżki soku z cytryny
250 ml (szklanka) soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego w sokowirówce)
125 ml (pół szklanki) syropu klonowego
trochę mielonego cynamonu
masło

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Jabłka myjemy i wycinamy im gniazda nasienne (ostrym nożem lub specjalnym przyrządem do wydrążania jabłek). Puste miejsce wypełniamy suszonymi żurawinami. Stawiamy jabłka pionowo w dość głębokim żaroodpornym naczyniu.
W miseczce mieszamy sok z cytryny, sok jabłkowy, syrop klonowy i szczyptę cynamonu. Polewamy jabłka. Na każdym kładziemy kawałeczek masła. Naczynie z jabłkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse. Co jakiś czas polewamy jabłka sokiem, w którym się pieką.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024