W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Inne gnocchi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Inne gnocchi

Drugi w naszej kolekcji przepis na podstawowe ziemniaczane kluseczki.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • 250 g (ćwierć kilo) mąki plus nieco więcej do posypania stołu

Inne gnocchi - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody. Nieobrane wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżeczki soli i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na ogniu i gotujemy 25-30 minut od zagotowania, aż będą zupełnie miękkie. Starannie odcedzamy, obieramy ze skórki i - wciąż gorące - rozgniatamy na zupełnie gładkie piure (tłuczkiem lub praską do ziemniaków). Piure formujemy w kopczyk, robimy w środku dołek i wbijamy jajko. Dodajemy sól i odrobinę świeżo startej gałki. Widelcem mieszamy jajko z ziemniakami, po czym wsypujemy mąkę. Ręcznie zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie podsypując lekko mąką. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Przekładamy ziemniaczane ciasto na obsypany mąką stół (lub stolnicę). Toczymy z ciasta wałki o średnicy około 1 cm. Każdy wałek tniemy na 2 cm kawałki. I teraz tak: w wersji mniej ambitnej, za to szybszej, toczymy w omączonych rękach owalne kluseczki. Jeśli natomiast chcemy być bardziej włoscy i mamy chwilę czasu na kuchenne popisy, robimy tak: każdy kawałek ciasta nakładamy sobie na kciuk (praworęczni na lewy, leworęczni na prawy), przytrzymując palcem wskazującym. W drugiej ręce trzymamy widelec i jego wewnętrzną stroną naciskamy z góry na kawałek ciasta tak, by odbił się wzór zębów. Jednocześnie kciuk robi w kluseczce od drugiej strony dziurkę - i takie właśnie powinny być gotowe gnocchi: z jednej strony wgłębione, z drugiej w paski. Uff. Gotowe gnocchi kładziemy na pomączonej stolnicy (albo stole). Wrzucamy po 20 sztuk na raz do garnka z wrzącą wodą. Gnocchi wypłyną na powierzchnię niemal natychmiast. Gotujemy je jeszcze kilka sekund, po czym wyławiamy łyżką cedzakową. W ten sam sposób gotujemy resztę gnocchi.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Inne gnocchi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Inne gnocchi przepisy:

  • Gnocchi
    Najprostszy przepis na włoskie kopytka - jeśli lubimy łączyć różne dziedziny sztuki, to przypominam, że doskonałą wizualizację robienia gnocchi możemy obejrzeć w "Ojcu Chrzestnym III".
  • Gnocchi szpinakowo-kozie
    Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...
  • Ciasto ziemniaczane na pizzę
    Nietypowy, ale znakomity przepis, pochodzący ponoć z Sardynii. Robiłam pizzę na tym spodzie wiele razy (z pomidorami i kozim serem - patrz przepis, ale każda inna też będzie dobra) i zawsze była udana.
  • Gnocchi z sosem gruszkowym
    Bardzo sycące danie, w którym słodko-kwaśny smak gruszek przyjemnie kontrapunktuje kremową słoność sosu - hm, w każdym razie to jest bardzo smaczne...
  • Krokieciki ziemniaczane
    Klasyczny dodatek do mięsa. Miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz krokiety stworzone są do wybierania z talerza mięsnego sosu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: