Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Inne-gnocchi

Inne gnocchi

Drugi w naszej kolekcji przepis na podstawowe ziemniaczane kluseczki.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
jajko
gałka muszkatołowa
250 g (ćwierć kilo) mąki plus nieco więcej do posypania stołu

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody. Nieobrane wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżeczki soli i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na ogniu i gotujemy 25-30 minut od zagotowania, aż będą zupełnie miękkie. Starannie odcedzamy, obieramy ze skórki i - wciąż gorące - rozgniatamy na zupełnie gładkie piure (tłuczkiem lub praską do ziemniaków). Piure formujemy w kopczyk, robimy w środku dołek i wbijamy jajko. Dodajemy sól i odrobinę świeżo startej gałki. Widelcem mieszamy jajko z ziemniakami, po czym wsypujemy mąkę. Ręcznie zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie podsypując lekko mąką. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Przekładamy ziemniaczane ciasto na obsypany mąką stół (lub stolnicę). Toczymy z ciasta wałki o średnicy około 1 cm. Każdy wałek tniemy na 2 cm kawałki. I teraz tak: w wersji mniej ambitnej, za to szybszej, toczymy w omączonych rękach owalne kluseczki. Jeśli natomiast chcemy być bardziej włoscy i mamy chwilę czasu na kuchenne popisy, robimy tak: każdy kawałek ciasta nakładamy sobie na kciuk (praworęczni na lewy, leworęczni na prawy), przytrzymując palcem wskazującym. W drugiej ręce trzymamy widelec i jego wewnętrzną stroną naciskamy z góry na kawałek ciasta tak, by odbił się wzór zębów. Jednocześnie kciuk robi w kluseczce od drugiej strony dziurkę - i takie właśnie powinny być gotowe gnocchi: z jednej strony wgłębione, z drugiej w paski. Uff. Gotowe gnocchi kładziemy na pomączonej stolnicy (albo stole). Wrzucamy po 20 sztuk na raz do garnka z wrzącą wodą. Gnocchi wypłyną na powierzchnię niemal natychmiast. Gotujemy je jeszcze kilka sekund, po czym wyławiamy łyżką cedzakową. W ten sam sposób gotujemy resztę gnocchi.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024