W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Indyk z warzywami po lekko marokańsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Indyk z warzywami po lekko marokańsku

Danie dla tych, którzy mięso zjeść mogą, ale tylko w towarzystwie dużej ilości warzyw.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pomidory
  • cytryna
  • 2 maÅ‚e cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 kg miÄ™sa indyczego z udźca
  • oliwa z oliwek
  • Å‚yżeczka mielonego imbiru
  • szczypta szafranu
  • ostra suszona papryka
  • 2 gałązki Å›wieżej miÄ™ty

Indyk z warzywami po lekko marokańsku - Opis przyrządzania:

Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki lub szóstki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i kroimy pionowo na ćwiartki, usuwając przy okazji pestki. Cukinie myjemy, odcinamy końce, a resztę kroimy w plastry grubości centymetra. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy partiami mięso na rumiano - ogień powinien być dość spory. Dodajemy warzywa i cytrynę, solimy i posypujemy mielonym imbirem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 3 kwadranse, czyli 45 minut. Szafran zalewamy łyżeczką gorącej wody. Miętę myjemy, obrywamy listki i drobno je siekamy. Po 30 minutach duszenia mięsa dodajemy do rondla szafranową wodę i miętę. Dodajemy też ostrą paprykę - wedle upodobania. W trakcie duszenia sprawdzamy co jakiś czas, czy mięso się nie przypala. Gotowe mięso podajemy z kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Indyk z warzywami po lekko marokańsku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: