Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Indyk-z-warzywami-po-lekko-marokansku

Indyk z warzywami po lekko marokańsku

Danie dla tych, którzy mięso zjeść mogą, ale tylko w towarzystwie dużej ilości warzyw.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pomidory
cytryna
2 małe cukinie
2 marchewki
1 kg mięsa indyczego z udźca
oliwa z oliwek
łyżeczka mielonego imbiru
szczypta szafranu
ostra suszona papryka
2 gałązki świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki lub szóstki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i kroimy pionowo na ćwiartki, usuwając przy okazji pestki. Cukinie myjemy, odcinamy końce, a resztę kroimy w plastry grubości centymetra. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy partiami mięso na rumiano - ogień powinien być dość spory. Dodajemy warzywa i cytrynę, solimy i posypujemy mielonym imbirem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 3 kwadranse, czyli 45 minut. Szafran zalewamy łyżeczką gorącej wody. Miętę myjemy, obrywamy listki i drobno je siekamy. Po 30 minutach duszenia mięsa dodajemy do rondla szafranową wodę i miętę. Dodajemy też ostrą paprykę - wedle upodobania. W trakcie duszenia sprawdzamy co jakiś czas, czy mięso się nie przypala. Gotowe mięso podajemy z kuskusem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024