Błyskawiczna ryba w delikatnej marynacie z garam masala. Podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki, a mnie także bardzo tu pasuje raita, choć - szczerze - nie mam pojęcia, czy jest to właściwy temu daniu dodatek.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Indyjska ryba marynowana w jogurcie - Opis przyrzÄ…dzania:
Rybę (dorsz, panga, ale raczej nie sola, bo za cienkie filety) myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnych ości. Układamy rybę jedną warstwą na głębokim talerzu lub półmisku. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy z jogurtem, garam masala i papryką - jeśli wolimy ostre potrawy, zawsze można dodać więcej ostrej papryki... Marynatą polewamy rybę, przykrywamy folią i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Rybę przekładamy na blaszkę lub do płaskiego naczynia do zapiekania, posmarowanego niedużą ilością oleju. Wstawiamy rybę pod opiekacz i pieczemy po 3 minuty z każdej strony - resztki marynaty na powierzchni ryby powinny się przyrumienić. Przekładamy rybę na ogrzane talerze, podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Indyjska ryba marynowana w jogurcie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |