W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Indyjska ryba marynowana w jogurcie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z ryb

Indyjska ryba marynowana w jogurcie

Błyskawiczna ryba w delikatnej marynacie z garam masala. Podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki, a mnie także bardzo tu pasuje raita, choć - szczerze - nie mam pojęcia, czy jest to właściwy temu daniu dodatek.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 filety z biaÅ‚ej ryby
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 3 Å‚yżki gÄ™stego jogurtu naturalnego
  • czubata Å‚yżeczka garam masala
  • 1/2 Å‚yżeczki ostrej suszonej papryki
  • olej z orzeszków ziemnych do posmarowania blaszki

Indyjska ryba marynowana w jogurcie - Opis przyrzÄ…dzania:

Rybę (dorsz, panga, ale raczej nie sola, bo za cienkie filety) myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnych ości. Układamy rybę jedną warstwą na głębokim talerzu lub półmisku. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy z jogurtem, garam masala i papryką - jeśli wolimy ostre potrawy, zawsze można dodać więcej ostrej papryki... Marynatą polewamy rybę, przykrywamy folią i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Rybę przekładamy na blaszkę lub do płaskiego naczynia do zapiekania, posmarowanego niedużą ilością oleju. Wstawiamy rybę pod opiekacz i pieczemy po 3 minuty z każdej strony - resztki marynaty na powierzchni ryby powinny się przyrumienić. Przekładamy rybę na ogrzane talerze, podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Indyjska ryba marynowana w jogurcie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: