Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Indyjska-ryba-marynowana-w-jogurcie

Indyjska ryba marynowana w jogurcie

Błyskawiczna ryba w delikatnej marynacie z garam masala. Podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki, a mnie także bardzo tu pasuje raita, choć - szczerze - nie mam pojęcia, czy jest to właściwy temu daniu dodatek.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 filety z białej ryby
2 ząbki czosnku
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
czubata łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki ostrej suszonej papryki
olej z orzeszków ziemnych do posmarowania blaszki

Opis przyrządzania:
Rybę (dorsz, panga, ale raczej nie sola, bo za cienkie filety) myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnych ości. Układamy rybę jedną warstwą na głębokim talerzu lub półmisku. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy z jogurtem, garam masala i papryką - jeśli wolimy ostre potrawy, zawsze można dodać więcej ostrej papryki... Marynatą polewamy rybę, przykrywamy folią i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Rybę przekładamy na blaszkę lub do płaskiego naczynia do zapiekania, posmarowanego niedużą ilością oleju. Wstawiamy rybę pod opiekacz i pieczemy po 3 minuty z każdej strony - resztki marynaty na powierzchni ryby powinny się przyrumienić. Przekładamy rybę na ogrzane talerze, podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024