W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Il Gianduiotto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Il Gianduiotto

Zabawny czekoladowo-migdałowy deser, podawany na zimno, z bitą śmietaną. Robi się go błyskawicznie, tylko potem trzeba poczekać, aż zastygnie.

Kraj pochodzenia: Włochy-Piemont

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g obranych migdałów
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 85 g kakao
  • bita śmietana do podania

Il Gianduiotto - Opis przyrządzania:

Migdały drobno siekamy i wsypujemy na suchą patelnię. Stawiamy na średnim ogniu i podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Amaretti kruszymy na dość drobne kawałki. Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Dodajemy kakao i ucieramy drewnianą łyżką. Cały czas ucierając, dolewamy stopione masło, po czym dodajemy migdały i amaretti. Starannie mieszamy. Małą foremkę do keksu (czyli podłużną) wykładamy plastikową folią. Wlewamy masę, przykrywamy folią i wstawamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Zastygnięty deser wyjmujemy z lodówki i zdejmujemy folię. Kroimy w dość cienkie plastry i podajemy z bitą (raczej niesłodką...) śmietaną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Il Gianduiotto: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Il Gianduiotto przepisy:

  • Torcik Pischinger mojej Mamusi
    Moja Mamusia wprawdzie nie ma nic wspólnego z Krakowem, ale typowy dla tego miasta torcik Pischinger robi znakomity. Prosty i wykwintny.
  • Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi
    Lody bez maszynki, o miłym smaku ajerkoniaku (o, do rymu wyszło...). Dzięki dodatkowi alkoholu, lody mają miękką i kremową konsystencję, a ciasteczka amaretti miło chrupią. Lody podajemy w zgrabnych kostkach i polewamy sosem z borówek amerykańskich.
  • Mus z białej czekolady z gruszkami
    Bardzo prosty i bardzo efektowny ciepło-zimny deser z pieczonych gruszek i zimnego kremu z białej czekolady. Zdecydowanie wart zaproszenia gości.
  • Szalenie niezdrowy tort
    O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.
  • Placek Cappuccino
    Wielokrotnie sprawdzany przepis - ciasto jest pyszne, wilgotne (dzięki nasączeniu kawą), a bita śmietana na wierzchu rzeczywiście przypomina mleczną "czapeczkę" cappuccino.




Podziel się linkiem:


Komentarze: