Zabawny czekoladowo-migdałowy deser, podawany na zimno, z bitą śmietaną. Robi się go błyskawicznie, tylko potem trzeba poczekać, aż zastygnie.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Piemont
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Il Gianduiotto - Opis przyrzÄ…dzania:
Migdały drobno siekamy i wsypujemy na suchą patelnię. Stawiamy na średnim ogniu i podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Amaretti kruszymy na dość drobne kawałki. Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Dodajemy kakao i ucieramy drewnianą łyżką. Cały czas ucierając, dolewamy stopione masło, po czym dodajemy migdały i amaretti. Starannie mieszamy. Małą foremkę do keksu (czyli podłużną) wykładamy plastikową folią. Wlewamy masę, przykrywamy folią i wstawamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Zastygnięty deser wyjmujemy z lodówki i zdejmujemy folię. Kroimy w dość cienkie plastry i podajemy z bitą (raczej niesłodką...) śmietaną.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Il Gianduiotto: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |