Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Il-Gianduiotto

Il Gianduiotto

Zabawny czekoladowo-migdałowy deser, podawany na zimno, z bitą śmietaną. Robi się go błyskawicznie, tylko potem trzeba poczekać, aż zastygnie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy-Piemont

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g obranych migdałów
100 g ciasteczek amaretti
100 g masła
2 jajka
150 g cukru
85 g kakao
bita śmietana do podania

Opis przyrządzania:
Migdały drobno siekamy i wsypujemy na suchą patelnię. Stawiamy na średnim ogniu i podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Amaretti kruszymy na dość drobne kawałki. Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Dodajemy kakao i ucieramy drewnianą łyżką. Cały czas ucierając, dolewamy stopione masło, po czym dodajemy migdały i amaretti. Starannie mieszamy. Małą foremkę do keksu (czyli podłużną) wykładamy plastikową folią. Wlewamy masę, przykrywamy folią i wstawamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Zastygnięty deser wyjmujemy z lodówki i zdejmujemy folię. Kroimy w dość cienkie plastry i podajemy z bitą (raczej niesłodką...) śmietaną.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024