W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów

Halibut jest naprawdę pyszną rybą - białe mięsko o świeżym smaku ma tylko jedną wadę, mianowicie łatwo się kruszy i ciężko jest przewrócić filety na drugą stronę, czy to na patelni, czy na grillu. Dlatego najłatwiej jest piec halibuta na specjalnej kratce, przeznaczonej do grillowania ryb. Kolorowa sałatka typu salsa i ćwiartki limetek nadają daniu charakter południowoamerykański.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 porcje filetów z halibuta (bez skóry i ości)
  • dojrzałe mango
  • 4 spore pomidory (najlepiej gruntowe)
  • mała czerwona cebula
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 limetki
  • ocet z cydru
  • Tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów - Opis przyrządzania:

Rozpalamy grill.
Rybę myjemy i osuszamy, po czym, solimy i - za przeproszeniem pieprzymy ze wszystkich stron.
Mango myjemy, obieramy ze skóry. Odcinamy miąższ od pestki, po czym kroimy go w zgrabna kostkę.
Pomidory zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, kroimy horyzontalnie na pół i usuwamy pestki, zaś sam miąższ kroimy w kostkę i mieszamy z mango.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i mieszamy z mango i pomidorami.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do warzyw.
Wyciskamy sok z jednej limetki i dodajemy do salsy, dolewamy tez mniej więcej łyżkę octu z cydru (do smaku). Salsę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, odrobina Tabasco również nie zaszkodzi...
Czosnek obieramy, drobno siekamy i mieszamy z łyżką oliwy. Tą mieszanką smarujemy filety z halibuta.
Kiedy ogień się wypali, a węgle pokryją się szarym nalotem, możemy rybę grillować: układamy "naoliwione" kawałki ryby na kratce do pieczenia ryb, zamykamy i kładziemy na grillu. Grillujemy 3-4 minuty, po czym odwracamy kratkę i grillujemy kolejne 3-4 minuty. Ryba powinna być upieczona, co sprawdzamy na jednej porcji - mięso powinno bardzo łatwo dzielić się na płatki, gdy wbijemy weń widelec.
Drugą limetkę myjemy i kroimy na ćwiartki.
Podajemy rybę z salsą i ćwiartkami limetek do wyciskania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: