Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Halibut-z-grilla-i-salsa-z-mango-i-pomidorow

Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów

Halibut jest naprawdę pyszną rybą - białe mięsko o świeżym smaku ma tylko jedną wadę, mianowicie łatwo się kruszy i ciężko jest przewrócić filety na drugą stronę, czy to na patelni, czy na grillu. Dlatego najłatwiej jest piec halibuta na specjalnej kratce, przeznaczonej do grillowania ryb. Kolorowa sałatka typu salsa i ćwiartki limetek nadają daniu charakter południowoamerykański.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 porcje filetów z halibuta (bez skóry i ości)
dojrzałe mango
4 spore pomidory (najlepiej gruntowe)
mała czerwona cebula
pęczek świeżej kolendry
2 limetki
ocet z cydru
Tabasco
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Rozpalamy grill.
Rybę myjemy i osuszamy, po czym, solimy i - za przeproszeniem pieprzymy ze wszystkich stron.
Mango myjemy, obieramy ze skóry. Odcinamy miąższ od pestki, po czym kroimy go w zgrabna kostkę.
Pomidory zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, kroimy horyzontalnie na pół i usuwamy pestki, zaś sam miąższ kroimy w kostkę i mieszamy z mango.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i mieszamy z mango i pomidorami.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do warzyw.
Wyciskamy sok z jednej limetki i dodajemy do salsy, dolewamy tez mniej więcej łyżkę octu z cydru (do smaku). Salsę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, odrobina Tabasco również nie zaszkodzi...
Czosnek obieramy, drobno siekamy i mieszamy z łyżką oliwy. Tą mieszanką smarujemy filety z halibuta.
Kiedy ogień się wypali, a węgle pokryją się szarym nalotem, możemy rybę grillować: układamy "naoliwione" kawałki ryby na kratce do pieczenia ryb, zamykamy i kładziemy na grillu. Grillujemy 3-4 minuty, po czym odwracamy kratkę i grillujemy kolejne 3-4 minuty. Ryba powinna być upieczona, co sprawdzamy na jednej porcji - mięso powinno bardzo łatwo dzielić się na płatki, gdy wbijemy weń widelec.
Drugą limetkę myjemy i kroimy na ćwiartki.
Podajemy rybę z salsą i ćwiartkami limetek do wyciskania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024