Apetycznie brunatny gulasz ze szlachetnej dziczyzny - w sezonie łowieckim idealne danie na niedzielny obiad. Doskonałym dodatkiem są małe kładzione kluseczki, duszona marchewka i wielka micha sałaty.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gulasz z sarny - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy bekon, pokrojony w drobną kostkę, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy 5 minut, po czym dorzucamy sarninę pokrojonej w gulaszową kostkę. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso się zarumieni.
Dolewamy czerwone wino. Dodajemy tymianek, paprykę i jałowiec oraz trochę soli i pieprzu.
Patelnię przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. W trakcie pieczenia zaglądamy do mięsa kilka razy i ewentualnie dolewamy trochę wina lub bulionu, ale błagam! - prawdziwego, nie z kostki.
Kiedy mięso jest już miękkie, patelnię wyjmujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, stawiamy patelnię na dużym ogniu i gotujemy, aż nadmiar sosu odparuje.
Podajemy z kładzionymi kluseczkami lub ziemniakami z wody. Niezwykle smacznym dodatkiem jest też piure z ziemniaków pół na pół z selerem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Gulasz z sarny: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |