Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gulasz-z-sarny
Gulasz z sarny
Apetycznie brunatny gulasz ze szlachetnej dziczyzny - w sezonie łowieckim idealne danie na niedzielny obiad. Doskonałym dodatkiem są małe kładzione kluseczki, duszona marchewka i wielka micha sałaty.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (pół kilo) sarniny (najlepiej z udźca)
100 g bekonu
3 duże posiekane cebule
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
szklanka (250 ml) czerwonego wytrawnego wina
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3 rozgniecione jagody jałowca
Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy bekon, pokrojony w drobną kostkę, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy 5 minut, po czym dorzucamy sarninę pokrojonej w gulaszową kostkę. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso się zarumieni.
Dolewamy czerwone wino. Dodajemy tymianek, paprykę i jałowiec oraz trochę soli i pieprzu.
Patelnię przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę. W trakcie pieczenia zaglądamy do mięsa kilka razy i ewentualnie dolewamy trochę wina lub bulionu, ale błagam! - prawdziwego, nie z kostki.
Kiedy mięso jest już miękkie, patelnię wyjmujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, stawiamy patelnię na dużym ogniu i gotujemy, aż nadmiar sosu odparuje.
Podajemy z kładzionymi kluseczkami lub ziemniakami z wody. Niezwykle smacznym dodatkiem jest też piure z ziemniaków pół na pół z selerem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024