Doskonała wegetariańska alternatywa dla steków. Najlepsze oczywiście byłyby duże prawdziwki, ale z braku laku (np. przy długotrwałej suszy...) wielkie pieczarki też się nadadzą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Grzyby z grilla z mozzarellÄ… i parmezanem - Opis przyrzÄ…dzania:
Rozpalamy grill (najlepiej typu Weber, z pokrywÄ…).
Grzybom odcinamy nóżki. Jeśli są to pieczarki, delikatnie zdejmujemy z kapeluszy skórkę.
Masło topimy w małym rondelku.
Czosnek obieramy, rozgniatamy na piure z dużą szczyptą soli i dodajemy do roztopionego masła.
Przy pomocy kuchennego pędzelka smarujemy grzyby czosnkowym masłem zarówno z wierzchu, jak i we wnętrzu kapeluszy.
Kładziemy kapelusze, wewnętrzną stroną do dołu, na rozgrzany grill. Pieczemy przez 2-4 minuty, aż grzyby zaczną się rumienić. Odwracamy i pieczemy dalej przez 2 minuty, aż wierzch kapeluszy też zacznie się lekko rumienić.
Przekładamy grzyby w chłodniejszą część grilla (najlepiej rozgarnąć węgle i podłożyć kawałek folii aluminiowej).
Do środka grzybów wsypujemy zioła, wkładamy po ćwiartce mozzarelli i posypujemy parmezanem. Grill przykrywamy i pieczemy grzyby przez 10-15 minut, aż mozzarella się roztopi, a kapelusze grzybów będą miękkie.
Przed podaniem posypujemy pieprzem z młynka.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Grzyby z grilla z mozzarellą i parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |