W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzyby z grilla z mozzarellÄ… i parmezanem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Grzyby z grilla z mozzarellÄ… i parmezanem

Doskonała wegetariańska alternatywa dla steków. Najlepsze oczywiście byłyby duże prawdziwki, ale z braku laku (np. przy długotrwałej suszy...) wielkie pieczarki też się nadadzą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże grzyby (np pieczarki lub prawdziwki)
  • 50 g masÅ‚a
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 2 Å‚yżki siekanego szczypiorku
  • Å‚yżka listków Å›wieżego tymianku
  • kulka mozzarelli
  • 4 Å‚yżki Å›wieżo startego parmezanu

Grzyby z grilla z mozzarellÄ… i parmezanem - Opis przyrzÄ…dzania:

Rozpalamy grill (najlepiej typu Weber, z pokrywÄ…).
Grzybom odcinamy nóżki. Jeśli są to pieczarki, delikatnie zdejmujemy z kapeluszy skórkę.
Masło topimy w małym rondelku.
Czosnek obieramy, rozgniatamy na piure z dużą szczyptą soli i dodajemy do roztopionego masła.
Przy pomocy kuchennego pędzelka smarujemy grzyby czosnkowym masłem zarówno z wierzchu, jak i we wnętrzu kapeluszy.
Kładziemy kapelusze, wewnętrzną stroną do dołu, na rozgrzany grill. Pieczemy przez 2-4 minuty, aż grzyby zaczną się rumienić. Odwracamy i pieczemy dalej przez 2 minuty, aż wierzch kapeluszy też zacznie się lekko rumienić.
Przekładamy grzyby w chłodniejszą część grilla (najlepiej rozgarnąć węgle i podłożyć kawałek folii aluminiowej).
Do środka grzybów wsypujemy zioła, wkładamy po ćwiartce mozzarelli i posypujemy parmezanem. Grill przykrywamy i pieczemy grzyby przez 10-15 minut, aż mozzarella się roztopi, a kapelusze grzybów będą miękkie.
Przed podaniem posypujemy pieprzem z młynka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grzyby z grilla z mozzarellą i parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: