Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzyby-z-grilla-z-mozzarella-i-parmezanem
Grzyby z grilla z mozzarellą i parmezanem
Doskonała wegetariańska alternatywa dla steków. Najlepsze oczywiście byłyby duże prawdziwki, ale z braku laku (np. przy długotrwałej suszy...) wielkie pieczarki też się nadadzą.
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 duże grzyby (np pieczarki lub prawdziwki)
50 g masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki siekanego szczypiorku
łyżka listków świeżego tymianku
kulka mozzarelli
4 łyżki świeżo startego parmezanu
Opis przyrządzania:
Rozpalamy grill (najlepiej typu Weber, z pokrywą).
Grzybom odcinamy nóżki. Jeśli są to pieczarki, delikatnie zdejmujemy z kapeluszy skórkę.
Masło topimy w małym rondelku.
Czosnek obieramy, rozgniatamy na piure z dużą szczyptą soli i dodajemy do roztopionego masła.
Przy pomocy kuchennego pędzelka smarujemy grzyby czosnkowym masłem zarówno z wierzchu, jak i we wnętrzu kapeluszy.
Kładziemy kapelusze, wewnętrzną stroną do dołu, na rozgrzany grill. Pieczemy przez 2-4 minuty, aż grzyby zaczną się rumienić. Odwracamy i pieczemy dalej przez 2 minuty, aż wierzch kapeluszy też zacznie się lekko rumienić.
Przekładamy grzyby w chłodniejszą część grilla (najlepiej rozgarnąć węgle i podłożyć kawałek folii aluminiowej).
Do środka grzybów wsypujemy zioła, wkładamy po ćwiartce mozzarelli i posypujemy parmezanem. Grill przykrywamy i pieczemy grzyby przez 10-15 minut, aż mozzarella się roztopi, a kapelusze grzybów będą miękkie.
Przed podaniem posypujemy pieprzem z młynka.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024