W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzyby po węgiersku (w każdym razie z papryką)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Grzyby po węgiersku (w każdym razie z papryką)

Prawdziwy wegetariański gulasz - grzyby dusimy w sosie śmietanowym i zawiesistym, z dodatkiem dobrej węgierskiej mielonej papryki. Z kaszą gryczaną i buraczkami nadają się nawet na niedzielny obiad, ale naprawdę najlepsze są z dodatkiem małych kładzionych kluseczek.

Kraj pochodzenia: Węgry

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 350-400 g mieszanych grzybów
  • cebula
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • Å‚yżka sÅ‚odkiej mielonej papryki (najlepiej wÄ™gierskiej)
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • szklanka (250 ml) kwaÅ›nej Å›mietany
  • Å›wieży koperek

Grzyby po węgiersku (w każdym razie z papryką) - Opis przyrządzania:

Grzyby czyścimy, odcinamy im nóżki. Duże kapelusze kroimy w mniejsze kawałki, małe kapelusze co najwyżej na pół. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula będzie szklista. Dodajemy grzyby, mieszamy i zwiększamy ogień. Smażymy grzyby, co jakiś czas mieszająć, aż puszczą wodę. Smażymy dalej na dużym ogniu, aż woda się wygotuje i grzyby zaczną się rumienić. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, smażymy jeszcze minutkę, ale nie dłużej, po czym dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze ostrą papryką. Zagotowujemy i dusimy grzyby, aż sos zgęstnieje, jakieś 5 minut. Posypujemy siekanym koperkiem i podajemy z ryżem, kaszą gryczaną lub - jeszcze lepiej - kładzionymi kluseczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grzyby po węgiersku (w każdym razie z papryką): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: