Prawdziwy wegetariański gulasz - grzyby dusimy w sosie śmietanowym i zawiesistym, z dodatkiem dobrej węgierskiej mielonej papryki. Z kaszą gryczaną i buraczkami nadają się nawet na niedzielny obiad, ale naprawdę najlepsze są z dodatkiem małych kładzionych kluseczek.
Kraj pochodzenia: Węgry
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Grzyby po węgiersku (w każdym razie z papryką) - Opis przyrządzania:
Grzyby czyścimy, odcinamy im nóżki. Duże kapelusze kroimy w mniejsze kawałki, małe kapelusze co najwyżej na pół. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula będzie szklista. Dodajemy grzyby, mieszamy i zwiększamy ogień. Smażymy grzyby, co jakiś czas mieszająć, aż puszczą wodę. Smażymy dalej na dużym ogniu, aż woda się wygotuje i grzyby zaczną się rumienić. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, smażymy jeszcze minutkę, ale nie dłużej, po czym dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze ostrą papryką. Zagotowujemy i dusimy grzyby, aż sos zgęstnieje, jakieś 5 minut. Posypujemy siekanym koperkiem i podajemy z ryżem, kaszą gryczaną lub - jeszcze lepiej - kładzionymi kluseczkami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Grzyby po węgiersku (w każdym razie z papryką): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |