Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzyby-po-wegiersku-w-kazdym-razie-z-papryka

Grzyby po węgiersku (w każdym razie z papryką)

Prawdziwy wegetariański gulasz - grzyby dusimy w sosie śmietanowym i zawiesistym, z dodatkiem dobrej węgierskiej mielonej papryki. Z kaszą gryczaną i buraczkami nadają się nawet na niedzielny obiad, ale naprawdę najlepsze są z dodatkiem małych kładzionych kluseczek.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Węgry

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
350-400 g mieszanych grzybów
cebula
łyżka masła
łyżka słodkiej mielonej papryki (najlepiej węgierskiej)
szczypta ostrej mielonej papryki
szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany
świeży koperek

Opis przyrządzania:
Grzyby czyścimy, odcinamy im nóżki. Duże kapelusze kroimy w mniejsze kawałki, małe kapelusze co najwyżej na pół. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula będzie szklista. Dodajemy grzyby, mieszamy i zwiększamy ogień. Smażymy grzyby, co jakiś czas mieszająć, aż puszczą wodę. Smażymy dalej na dużym ogniu, aż woda się wygotuje i grzyby zaczną się rumienić. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, smażymy jeszcze minutkę, ale nie dłużej, po czym dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze ostrą papryką. Zagotowujemy i dusimy grzyby, aż sos zgęstnieje, jakieś 5 minut. Posypujemy siekanym koperkiem i podajemy z ryżem, kaszą gryczaną lub - jeszcze lepiej - kładzionymi kluseczkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024