Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzanki-z-pstragiem

Grzanki z pstrągiem

Grzanki z kremowym sosem i soczyste kawałki pstrąga - znakomita i delikatna przekąska do kieliszka białego wina.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 filety z pstrąga (razem około 300 g)
4 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sok z cytryny
pęczek koperku
listek laurowy
ocet z białego wina
4 kromki dobrego chleba

Opis przyrządzania:
Głęboką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy wodę na głębokość 5 cm. Wrzucamy listek laurowy i kilka ziaren pieprzu, wlewamy łyżeczkę octu. Zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy pstrąga i czekamy, aż woda znów się zagotuje. Wówczas zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy i zostawiamy w spokoju na 10 minut. W tym czasie mieszamy majonez z kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Koperek płuczemy i osuszamy. Odkładamy kilka listków do dekoracji, resztę drobno siekamy i dodajemy do sosu. Wyciągamy pstrąga z wody, studzimy i dzielimy na kawałki. Z chleba robimy w tosterze grzanki. Każdą grzankę smarujemy sosem koperkowym, a na wierzch kładziemy kawałki pstrąga. Ozdabiamy listkami koperku i natychmiast podajemy - z kieliszkiem białego wina...

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024