Pikantne serowe grzanki są znakomitym dodatkiem do piwa. Albo do mocnej, świeżo zaparzonej herbaty.
Kraj pochodzenia: Walia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Grzanki walijskie czyli Welsh Rarebits (Caws Pob) - Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łyżkę miękkiego masła rozcieramy w misce z łyżeczką ostrej musztardy, kilkoma kroplami sosu Worcestershire i 2 łyżkami jasnego piwa. Wsypujemy cheddar, dobrze mieszamy i doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku. Z chleba robimy jasne grzanki (w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni). Na każdą kromkę kładziemy przygotowaną masę serową i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia – można też zapiec ser pod dobrze rozgrzanym opiekaczem. Podajemy prosto z piekarnika.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Grzanki walijskie czyli Welsh Rarebits (Caws Pob): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |