Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzanki-walijskie-czyli-Welsh-Rarebits-Caws-Pob
Grzanki walijskie czyli Welsh Rarebits (Caws Pob)
Pikantne serowe grzanki są znakomitym dodatkiem do piwa. Albo do mocnej, świeżo zaparzonej herbaty.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Walia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 kromki pieczywa (zwykłego lub tostowego)
łyżka masła
ostra musztarda
150 g utartego sera cheddar
jasne piwo
ostra papryka w proszku
sos Worcestershire
Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łyżkę miękkiego masła rozcieramy w misce z łyżeczką ostrej musztardy, kilkoma kroplami sosu Worcestershire i 2 łyżkami jasnego piwa. Wsypujemy cheddar, dobrze mieszamy i doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku. Z chleba robimy jasne grzanki (w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni). Na każdą kromkę kładziemy przygotowaną masę serową i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia – można też zapiec ser pod dobrze rozgrzanym opiekaczem. Podajemy prosto z piekarnika.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024