Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzanki-walijskie-czyli-Welsh-Rarebits-Caws-Pob

Grzanki walijskie czyli Welsh Rarebits (Caws Pob)

Pikantne serowe grzanki są znakomitym dodatkiem do piwa. Albo do mocnej, świeżo zaparzonej herbaty.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Walia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 kromki pieczywa (zwykłego lub tostowego)
łyżka masła
ostra musztarda
150 g utartego sera cheddar
jasne piwo
ostra papryka w proszku
sos Worcestershire

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łyżkę miękkiego masła rozcieramy w misce z łyżeczką ostrej musztardy, kilkoma kroplami sosu Worcestershire i 2 łyżkami jasnego piwa. Wsypujemy cheddar, dobrze mieszamy i doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku. Z chleba robimy jasne grzanki (w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni). Na każdą kromkę kładziemy przygotowaną masę serową i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia – można też zapiec ser pod dobrze rozgrzanym opiekaczem. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024