W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzaneczki z cukinią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Grzaneczki z cukinią

Bardzo smaczne, gościowe grzanki, idealne do wina - jeśli zamiast sosu Worcestershire doprawimy cukiniową masę sosem sojowym, grzanki będzie można podać także wegetarianom. Dobrze sprawdzają się w Sylwestra, spędzanego na świeżym powietrzu - można je przygotować wcześniej, a potem tylko wsunąć na kwadransik do pieca, żeby mieć się czym rozgrzać po powrocie z akcji puszczania fajerwerków.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: mniej więcej 40 grzanek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cukinia średniej wielkości (lub 2 mniejsze)
  • mały strąk zielonej papryki
  • 4 cebulki dymki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 g świeżo starego parmezanu
  • łyżeczka sosu Worcestershire
  • ostra papryka (np. cayenne) do smaku
  • długa i cienka bagietka

Grzaneczki z cukinią - Opis przyrządzania:

Cukinię myjemy i osuszamy. Odcinamy końce, a samą cukinię ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinkę.
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, nasiona i białe "żeberka" z wnętrza. Myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Dymkę obieramy w przywiędłych liści, odcinamy korzonki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Sporą blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Po godzinie odsączamy cukinię na dużym sicie, odciskając w rękach nadmiar wody. Przekładamy do miski i mieszamy z papryką, dymką i czosnkiem. Dodajemy majonez, jogurt, tarty parmezan i sos Worcestershire, mieszamy starannie i doprawiamy ostrą papryką do smaku.
Bagietkę kroimy w zgrabne, cienkie kromeczki. Każdą kromeczkę smarujemy masą cukiniową i kładziemy na przygotowanej blaszce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut (może chwilę dłużej), aż zaczną się rumienić.
Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia, gdyż takie grzanki prosto z pieca boleśnie ranią podniebienie!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grzaneczki z cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Grzaneczki z cukinią przepisy:

  • Sałatka ziemniaczana z kwaśną śmietaną
    Pyszna niemiecka sałatka z gęstym, ziołowym sosem. Doskonały przykład, jak wiele znakomitych dań można zrobić ze skromnych ziemniaków.
  • Grzanki z porami i cheddarem
    Sympatyczna wariacja na temat Welsh Rarebit - pod serową skorupką zapiekamy podduszone pory. Dobry dodatek do każdej zimowej zupy, a także znakomita pogryzka do piwa (tradycyjnie) lub wina.
  • Pasta z rzeżuchy
    Pasty są na przyjęciach bardzo użyteczne: ustawiamy kilka misek z - powiedzmy - smalcem, liptauerem, pastą z makreli i właśnie taką pastą rzeżuchową, obok koszyczek z dwoma rodzajami chleba i goście sami się obsłużą.
  • Chowder z wędzonym dorszem
    Gęsta i treściwa zupa, która może stanowić cały posiłek, jeśli podamy ją ze świeżym żytnim chlebem lub czosnkową bagietką. Potem jakiś lekki deser i wszyscy będą najedzeni (czytaj: zadowoleni).
  • Sałatka późnego lata
    Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.


Podziel się linkiem:




Komentarze: