Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzaneczki-z-cukinia
Grzaneczki z cukinią
Bardzo smaczne, gościowe grzanki, idealne do wina - jeśli zamiast sosu Worcestershire doprawimy cukiniową masę sosem sojowym, grzanki będzie można podać także wegetarianom. Dobrze sprawdzają się w Sylwestra, spędzanego na świeżym powietrzu - można je przygotować wcześniej, a potem tylko wsunąć na kwadransik do pieca, żeby mieć się czym rozgrzać po powrocie z akcji puszczania fajerwerków.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: mniej więcej 40 grzanek
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cukinia średniej wielkości (lub 2 mniejsze)
mały strąk zielonej papryki
4 cebulki dymki
ząbek czosnku
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
50 g świeżo starego parmezanu
łyżeczka sosu Worcestershire
ostra papryka (np. cayenne) do smaku
długa i cienka bagietka
Opis przyrządzania:
Cukinię myjemy i osuszamy. Odcinamy końce, a samą cukinię ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinkę.
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, nasiona i białe "żeberka" z wnętrza. Myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Dymkę obieramy w przywiędłych liści, odcinamy korzonki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Sporą blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Po godzinie odsączamy cukinię na dużym sicie, odciskając w rękach nadmiar wody. Przekładamy do miski i mieszamy z papryką, dymką i czosnkiem. Dodajemy majonez, jogurt, tarty parmezan i sos Worcestershire, mieszamy starannie i doprawiamy ostrą papryką do smaku.
Bagietkę kroimy w zgrabne, cienkie kromeczki. Każdą kromeczkę smarujemy masą cukiniową i kładziemy na przygotowanej blaszce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut (może chwilę dłużej), aż zaczną się rumienić.
Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia, gdyż takie grzanki prosto z pieca boleśnie ranią podniebienie!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024