Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzaneczki-z-cukinia

Grzaneczki z cukinią

Bardzo smaczne, gościowe grzanki, idealne do wina - jeśli zamiast sosu Worcestershire doprawimy cukiniową masę sosem sojowym, grzanki będzie można podać także wegetarianom. Dobrze sprawdzają się w Sylwestra, spędzanego na świeżym powietrzu - można je przygotować wcześniej, a potem tylko wsunąć na kwadransik do pieca, żeby mieć się czym rozgrzać po powrocie z akcji puszczania fajerwerków.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: mniej więcej 40 grzanek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cukinia średniej wielkości (lub 2 mniejsze)
mały strąk zielonej papryki
4 cebulki dymki
ząbek czosnku
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
50 g świeżo starego parmezanu
łyżeczka sosu Worcestershire
ostra papryka (np. cayenne) do smaku
długa i cienka bagietka

Opis przyrządzania:
Cukinię myjemy i osuszamy. Odcinamy końce, a samą cukinię ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinkę.
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, nasiona i białe "żeberka" z wnętrza. Myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Dymkę obieramy w przywiędłych liści, odcinamy korzonki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Sporą blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Po godzinie odsączamy cukinię na dużym sicie, odciskając w rękach nadmiar wody. Przekładamy do miski i mieszamy z papryką, dymką i czosnkiem. Dodajemy majonez, jogurt, tarty parmezan i sos Worcestershire, mieszamy starannie i doprawiamy ostrą papryką do smaku.
Bagietkę kroimy w zgrabne, cienkie kromeczki. Każdą kromeczkę smarujemy masą cukiniową i kładziemy na przygotowanej blaszce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut (może chwilę dłużej), aż zaczną się rumienić.
Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia, gdyż takie grzanki prosto z pieca boleśnie ranią podniebienie!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024