Ptysiowe pączki, obtaczane w cukrze z cynamonem, to niezły sposób na osłodzenie deszczowego popołudnia.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Gruszkowe pÄ…czuszki - Opis przyrzÄ…dzania:
W garnuszku zagotowujemy mleko z taką samą ilością wody i masłem. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Stawiamy garnuszek z powrotem na maleńkim ogniu i gotujemy chwilę, cały czas mieszając, aż ciasto zbije się w kulę. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia, po czym wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Kiedy jajko doskonale połączy się z ciastem, wbijamy drugie i znów dokładnie mieszamy.
Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy gruszkę w kostkę, posypujemy łyżeczką cukru i mieszamy starannie z ciastem.
Resztę cukru mieszamy z łyżeczką mielonego cynamonu i wysypujemy na głęboki talerz.
W sporym garnku o grubym dnie (lub we frytownicy) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Kiedy będzie już dobrze gorący - 180 stopni, kostka chleba wrzucona do oleju powinna zrumienić się w ciągu 15 sekund - wkładamy małe porcyjki ciasta, nabierając je łyżeczką do herbaty.
Smażymy pączuszki na ciemnozłoty kolor, a gdy będą gotowe, osączamy na papierze kuchennym, po czym szybko obtaczamy w cynamonowym cukrze.
Podajemy na ciepło, z filiżanką dobrze zaparzonej herbaty.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Gruszkowe pączuszki: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |