Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gruszkowe-paczuszki

Gruszkowe pączuszki

Ptysiowe pączki, obtaczane w cukrze z cynamonem, to niezły sposób na osłodzenie deszczowego popołudnia.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
60 ml mleka
50g masła
120g mąki
2 jajka
gruszka
60 g cukru
mielony cynamon
olej do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
W garnuszku zagotowujemy mleko z taką samą ilością wody i masłem. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Stawiamy garnuszek z powrotem na maleńkim ogniu i gotujemy chwilę, cały czas mieszając, aż ciasto zbije się w kulę. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia, po czym wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Kiedy jajko doskonale połączy się z ciastem, wbijamy drugie i znów dokładnie mieszamy.
Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy gruszkę w kostkę, posypujemy łyżeczką cukru i mieszamy starannie z ciastem.
Resztę cukru mieszamy z łyżeczką mielonego cynamonu i wysypujemy na głęboki talerz.
W sporym garnku o grubym dnie (lub we frytownicy) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Kiedy będzie już dobrze gorący - 180 stopni, kostka chleba wrzucona do oleju powinna zrumienić się w ciągu 15 sekund - wkładamy małe porcyjki ciasta, nabierając je łyżeczką do herbaty.
Smażymy pączuszki na ciemnozłoty kolor, a gdy będą gotowe, osączamy na papierze kuchennym, po czym szybko obtaczamy w cynamonowym cukrze.
Podajemy na ciepło, z filiżanką dobrze zaparzonej herbaty.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024