W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki z niebieskim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Gruszki z niebieskim serem

Gruszki, ser i orzechy to tak odpowiedni zestaw, że niezliczone są dania na nim oparte. Połączenie słodyczy owoców i wyraźnie słonego smaku niebieskiego sera jest wyjątkowo udane.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • olej z włoskich orzechów
  • 4 dojrzałe gruszki
  • cytryna
  • 200 g ostrego niebieskiego sera
  • mieszanka rukoli i roszponki
  • garść wyłuskanych orzechów pekanowych
  • 2 łyżki octu balsamico

Gruszki z niebieskim serem - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Żaroodporną formę smarujemy małą ilością oleju z włoskich orzechów. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy pionowo na pół, w miarę możliwości przecinając przez ogonek. Specjalną łyżeczką (do robienia kulek z melona) wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Niebieski ser rozgniatamy widelcem, dodajemy trochę czarnego mielonego pieprzu. Gruszki układamy w formie przeciętą stroną do góry. Miejsca po nasionach wypełniamy serem, dobrze uciskając. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż ser zacznie bąblować. W czasie, gdy gruszki siedzą w piekarniku, płuczemy rukolę i roszponkę, osuszamy na ściereczce i rozkładamy na 4 talerzach. Orzechy łamiemy na kawałki lub grubo siekamy. 3-4 łyżki oleju z orzechó włoskich ukręcamy na jednolity sos z 2 łyżkami octu balsamico. Dodajemy orzechy. Upieczone gruszki kładziemy na sałacie (po 2 połówki na porcję). Ser, który ewentualnie wypłynął z gruszek, nakładamy łyżeczką na wierzch owoców. Polewamy sosem orzechowym i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gruszki z niebieskim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Gruszki z niebieskim serem przepisy:

  • Omlet z gorgonzolą
    Smaczne, sycące danie. Jeśli do omletu podamy bagietkę i miskę sałaty - najlepiej z dodatkiem gorzkawych liści endywii lub radicchio - to głód nam nie zagrozi!
  • Sałata z gruszkami i gorgonzolą
    Ciekawa wariacja na temat zawsze popularnego mariażu gruszek, niebieskiego sera i orzechów. Dobra sałatka na przystawkę lub lekką kolację - jeśli obiad (względnie lunch) był szczególnie obfity.
  • Sos z niebieskiego sera (angielski)
    Sos o ciekawej, niejednolitej konsystencji i zdecydowanym smaku. Doskonały sos sałatkowy. Jeśli zrobimy sos wcześniej, trzeba pamiętać, by przed podaniem rozmieszać go na nowo, bo ma skłonność do dzielenia się.
  • Sos orzechowy do dziczyzny
    Toskańskie pesto orzechowe - znakomity i oryginalny dodatek do dziczyzny. Ja lubię ten sos także z makaronem (papardelle) i świeżo startym parmezanem. Gdyby tak się nam chciało ze świeżych orzechów obrać gorzkawą skórkę, to sos ten byłby godny podniebienia samego Bocuse'a...
  • Czerwona kapusta z gruszkami
    Oryginalna kapustka, znakomita do ciemnego mięsa (kaczka, sarnina, udziec jagnięcy...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: