Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gruszki-z-niebieskim-serem

Gruszki z niebieskim serem

Gruszki, ser i orzechy to tak odpowiedni zestaw, że niezliczone są dania na nim oparte. Połączenie słodyczy owoców i wyraźnie słonego smaku niebieskiego sera jest wyjątkowo udane.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
olej z włoskich orzechów
4 dojrzałe gruszki
cytryna
200 g ostrego niebieskiego sera
mieszanka rukoli i roszponki
garść wyłuskanych orzechów pekanowych
2 łyżki octu balsamico

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Żaroodporną formę smarujemy małą ilością oleju z włoskich orzechów. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy pionowo na pół, w miarę możliwości przecinając przez ogonek. Specjalną łyżeczką (do robienia kulek z melona) wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy gruszki sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Niebieski ser rozgniatamy widelcem, dodajemy trochę czarnego mielonego pieprzu. Gruszki układamy w formie przeciętą stroną do góry. Miejsca po nasionach wypełniamy serem, dobrze uciskając. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż ser zacznie bąblować. W czasie, gdy gruszki siedzą w piekarniku, płuczemy rukolę i roszponkę, osuszamy na ściereczce i rozkładamy na 4 talerzach. Orzechy łamiemy na kawałki lub grubo siekamy. 3-4 łyżki oleju z orzechó włoskich ukręcamy na jednolity sos z 2 łyżkami octu balsamico. Dodajemy orzechy. Upieczone gruszki kładziemy na sałacie (po 2 połówki na porcję). Ser, który ewentualnie wypłynął z gruszek, nakładamy łyżeczką na wierzch owoców. Polewamy sosem orzechowym i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024