W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki w musztardowym syropie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Gruszki w musztardowym syropie

Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • szklanka (1/4 l) naturalnego soku z gruszek
  • 150 ml białego winnego octu
  • 150 g cukru
  • 30 g gorczycy w proszku

Gruszki w musztardowym syropie - Opis przyrządzania:

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do sporego garnka wlewamy sok gruszkowy i ocet, dodajemy cukier. Stawiamy garnek na małym ogniu i doprowadzamy płyn do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do syropu wrzucamy 2 garści gruszkowych kostek, gotujemy 2 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Do syropu wrzucamy resztę gruszek i gotujemy na małym ogniu 3 kwadranse do godziny. Gruszki powinny się rozgotować, a syrop zgęstnieć. Gorczycę w proszku i kilka łyżek syropu rozrabiamy w kubeczku na gładką masę. Dodajemy do garnka. Wrzucamy także odłożone kostki gruszek i starannie mieszamy. Gotujemy dalsze 15 minut. Gorące gruszki przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki odwracamy, wycieramy i nalepiamy naklejki. Gruszki podajemy do gotowanych mięs (bollito misto) lub rozmaitych serów.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gruszki w musztardowym syropie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gruszki w musztardowym syropie przepisy:

  • Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)
    To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
  • Chutney z gruszek
    Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.
  • Gruszki marynowane z imbirem
    Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.
  • Gruszki w grzanym winie
    Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.
  • Deser gruszkowy z mascarpone
    Wyjątkowo prosty i błyskawiczny deserek z gruszkami z syropu. Podajemy bardzo zimny, więc jeśli chcemy zrobić go w ostatniej chwili, to i gruszki i serek powinny być prosto z lodówki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: