W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gruszki w musztardowym syropie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Gruszki w musztardowym syropie

Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • szklanka (1/4 l) naturalnego soku z gruszek
  • 150 ml biaÅ‚ego winnego octu
  • 150 g cukru
  • 30 g gorczycy w proszku

Gruszki w musztardowym syropie - Opis przyrzÄ…dzania:

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do sporego garnka wlewamy sok gruszkowy i ocet, dodajemy cukier. Stawiamy garnek na małym ogniu i doprowadzamy płyn do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do syropu wrzucamy 2 garści gruszkowych kostek, gotujemy 2 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Do syropu wrzucamy resztę gruszek i gotujemy na małym ogniu 3 kwadranse do godziny. Gruszki powinny się rozgotować, a syrop zgęstnieć. Gorczycę w proszku i kilka łyżek syropu rozrabiamy w kubeczku na gładką masę. Dodajemy do garnka. Wrzucamy także odłożone kostki gruszek i starannie mieszamy. Gotujemy dalsze 15 minut. Gorące gruszki przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki odwracamy, wycieramy i nalepiamy naklejki. Gruszki podajemy do gotowanych mięs (bollito misto) lub rozmaitych serów.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gruszki w musztardowym syropie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: