Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gruszki-w-musztardowym-syropie

Gruszki w musztardowym syropie

Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg gruszek
szklanka (1/4 l) naturalnego soku z gruszek
150 ml białego winnego octu
150 g cukru
30 g gorczycy w proszku

Opis przyrządzania:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do sporego garnka wlewamy sok gruszkowy i ocet, dodajemy cukier. Stawiamy garnek na małym ogniu i doprowadzamy płyn do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do syropu wrzucamy 2 garści gruszkowych kostek, gotujemy 2 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy na bok. Do syropu wrzucamy resztę gruszek i gotujemy na małym ogniu 3 kwadranse do godziny. Gruszki powinny się rozgotować, a syrop zgęstnieć. Gorczycę w proszku i kilka łyżek syropu rozrabiamy w kubeczku na gładką masę. Dodajemy do garnka. Wrzucamy także odłożone kostki gruszek i starannie mieszamy. Gotujemy dalsze 15 minut. Gorące gruszki przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki odwracamy, wycieramy i nalepiamy naklejki. Gruszki podajemy do gotowanych mięs (bollito misto) lub rozmaitych serów.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024