Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gruszki-w-kremie-z-mascarpone

Gruszki w kremie z mascarpone

Bardzo pyszny deser, szczególnie wczesną jesienią, kiedy na straganach pełno jest naprawdę dojrzałych gruszek.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 gruszek średniej wielkości
cukier
4 łyżki masła
jajko
2/3 szklanki sera śmietankowego (mascarpone
ale może być i inny)
2 łyżki mąki
płatki migdałowe

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy je w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Posypujemy łyżeczką cukru.
Masło ucieramy z łyżką cukru. Wbijamy całe jajko i dodajemy serek. Wsypujemy mąkę i bardzo dobrze mieszamy. Wykładamy masę na plasterki owoców. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut - deser powinien zastygnąć i lekko się przyrumienić.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024