Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gruszki-w-kremie-z-mascarpone
Gruszki w kremie z mascarpone
Bardzo pyszny deser, szczególnie wczesną jesienią, kiedy na straganach pełno jest naprawdę dojrzałych gruszek.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
6 gruszek średniej wielkości
cukier
4 łyżki masła
jajko
2/3 szklanki sera śmietankowego (mascarpone
ale może być i inny)
2 łyżki mąki
płatki migdałowe
Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy je w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Posypujemy łyżeczką cukru.
Masło ucieramy z łyżką cukru. Wbijamy całe jajko i dodajemy serek. Wsypujemy mąkę i bardzo dobrze mieszamy. Wykładamy masę na plasterki owoców. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut - deser powinien zastygnąć i lekko się przyrumienić.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024